Så får du din egen torpdröm

Av: 

Helena Aro

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Maya: Vid torpet finns det inga måsten

Foto: Mayas drömtorp i sommarskrud.

Längtan blev för stark.

Längtan efter kittlande gräs under fötterna. Och skit under naglarna. Efter mycket sökande hittade äntligen Maya sin lugna oas i Sala.

Välkommen till drömtorpet.

Maya bor med sin famlj, sambon Kalle och sonen Johannes, 7, på Södermalm i Stockholm. Med ett stressigt jobb i mediebranschen och ett folktätt Söder med restauranger och uteliv runt knuten, kände Maya för några år sedan en stor längtan efter tystnaden och lugnet.

Vi möts en regnig dag för att prata torpdrömmar och med en varm kopp te i handen berättar hon:

– När man skaffar barn, vill man ha någonstans att ta vägen på helgerna. Fly storstaden och andas frisk luft och gå barfota i gräset.

Maya berättar om sitt torp som hon hittade på nätet för fyra år sedan.

Svårt att hitta drömtorpet

– Vi letade ett bra tag och tittade på flera olika hus. Men vi hade ett och samma problem varje gång.

Både Johannes och jag lider av åksjuka, så efter otaliga mil på krokiga sörmländska vägar mådde vi båda jättedåligt. Vi hittade inget som kändes bra.

Så Maya började leta sig utanför Sörmland och hittade plötsligt torpet med stort T utanför Sala i Västmanland, en och en halv timmes färd, på raka vägar, från Stockholm.

Det lilla torpet på 45 kvm är omgärdat av typiskt svenskt landskap, åkrar och blomstrande ängar och med en prunkande och vild vildvuxen syrenhäck som välkomnar vid infarten till huset.

Kändes rätt

– Det var en speciell magkänsla vi fick, fortsätter Maya. Huset hade en själ, atmosfären var levande och trädgården var vacker. Allt stämde på en gång. Vi vann budgivningen och plötsligt hade vi blivit med torp, oj, vilken känsla!

Det var en ung familj med barn som sålde torpet och lämnade kvar alla prylar och möbler. Möblerat med känsla

– Säng, bord, stolar, allt fanns där, charmigt och möblerat med känsla. Maya ler åt minnet.

– Det var bara för oss att åka dit med lite mat och en flaska vin. Känslan att vakna i ett soldränkt rum i en bred skön säng kontra den trånga i stan med trafik ute på gatan var, och är fortfarande, oslagbar!

Det lilla faluröda torpet är omslutet av en 1 700 kvadratmeter stor prunkande trädgård full med klassiska och lättskötta perenner.

Här samsas äppelträd, jordgubbar, lavendel, kryddörter, pioner, vallmo, kaprifol, bolltistlar och liljor. Senaste tillskottet är jordärtskockor som Maya fått av svärmor.

Favoriterna är de överdådiga pionerna, de doftande syrenhäckarna och de knotiga äppelträden.

Njuter av att rensa ogräs

– Visst har jag ett litet intresse för trädgård, men mest njuter jag av att få småpåta i jorden och rensa ogräs. Någon gång skulle jag vilja ha ett växthus och odla tomater och bönor, men just nu är jag fullt nöjd med äppelträden och dess rika äppelskörd varje år.

Sonen Johannes njuter också av friheten. Han älskar att bygga lego vid köksbordet och leka i ”hemliga skogen” ute i trädgården. Hemliga skogen är en liten skog med hallonsnår och grankoja där det bor en livsfarlig leopard (i porslin).

– Det är det som är så skönt med ett torp, valmöjligheten, att kravlöst kunna komma och gå som man vill, inga måsten, utan strosa runt barfota och bara vara sig själv.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN