Nyheter

Tjeckiens regering fälld av parlamentet

NYHETER

Politisk kris råder i EU:s ordförandeland Tjeckien.

På tisdagen förlorade premiärminister Mirek Topolaneks regering en förtroendeomröstning i parlamentet, vilket gör att den måste avgå.

Mirek Topolanek.
Mirek Topolanek.

– Jag kommer att agera i enlighet med författningen, bekräftade premiärministern efteråt.

101 av de 200 ledamöterna i parlamentet röstade för att fälla regeringen, som nu får fungera som expeditionsministär tills att antingen president Vaclav Klaus tillsätter en ny regering, eller att nyval kan hållas.

Koalitionsregeringen, bestående av Topolaneks konservativa Medborgardemokraterna (ODS), Kristdemokraterna (KDU-CSL) samt De gröna, har 96 av parlamentets 200 platser. Socialdemokraterna och Kommunisterna har 97 platser och fick precis det stöd av fyra oberoende ledamöter som de behövde för att fälla regeringen.

Samtliga fyra som röstade för oppositionen var avhoppare från regeringssidan.

Den tjeckiska författningen stadgar nu att regeringen måste avgå, men grundlagen säger inte direkt hur snabbt det måste ske. Teoretiskt skulle Topolanek möjligen kunna leda en expeditionsregering under resten av det tjeckiska ordförandeskapet i EU, fram till halvårsskiftet.

Premiärministern sade före omröstningen att det vore ”ansvarslöst” av de oberoende ledamöterna att stödja en misstroendeförklaring mitt i ett krisläge. Han uteslöt då ett fortsatt regerande halvåret ut.

Tisdagens misstroendeomröstning föranleddes av anklagelser om att en av Topolaneks rådgivare hade försökt pressa det statliga tv-bolaget att inte sända ett program som kritiserade en före detta socialdemokrat som ställt sig på regeringens sida.

Detta är inte första gången ett EU-land tvingats till regeringsskifte mitt under sitt ordförandeskap. Senast hände det 1996, när parlamentsval i Italien ledde till maktskifte. I början av 1993 fick Danmark inleda sitt ordförandehalvår med att Poul Schlüters konservativa regering föll och ersattes med en socialdemokratisk regering under Poul Nyrup Rasmussen.

TT

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter