Svart trafikhelg

NYHETER

Nio döda i trafikolyckor i helgen

Foto: En lastbilschaufför körde in i ett träd utanför Eskilstuna. Polisen misstänker att han avlidit redan innan han körde av vägen.

Det blev en dyster helg i trafiken.

Minst nio personer dödades i olyckor längs vägarna.

– Sommarhelgerna är våra värsta period i Sverige, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Foto: Tre ungdomar körde tidigt på lördagsmorgonen i diket med en stulen bil utanför Skara. Två av dem dog på platsen – en pojke vårdas på sjukhus. Foto: Torbjörn Axelsson

En lastbilsförarare den svarta trafikhelgens sista och nionde dödsoffer på söndagskvällen.

Hans lastbil körde rakt igenom en rondell, ut över en åker och sedan in i ett träd utanför Eskilstuna.

– Vi misstänker att han avlidit redan innan han körde av vägen, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande vid polisen i Södermanland.

Olyckan hände på Västerleden i höjd med TunaPark. Polisen fick larmet 21.22

Juli farlig månad

Under juli månad omkommer normalt cirka 50 personer och majoriteten av dödsfallen sker på helgerna. Det handlar ofta om allvarliga olyckor på små vägar nattetid.

Under sommartid förolyckas många som tar för stora risker i samband med att de dricker alkohol.

– Sommarhelgerna är våra värsta period i Sverige. Det typiska förloppet är att de som förolyckas kör på en liten väg utan bälte och somnar för att de är alldeles för berusade, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, till TT.

Fyra ungdomar döda

Under helgen dödades fyra ungdomar vid trafikolyckor på mindre vägar. Två tonåringar, en pojke och en flicka, omkom i en singelolycka med en stulen bil utanför Skara i lördags. En jämnårig som satt i bilen blev allvarligt skadad. En 19-årig man dog i samband med en motorcykelolycka i Hällefors utanför Örebro och en 21-årig man avled i en singelolycka utanför Hedemora under helgen. Han låg död utanför bilen, vilket tyder på att han saknade säkerhetsbälte, enligt Dalapolisen.

Dessutom omkom en 67-årig man tidigt på fredagsmorgonen i en singelolycka vid Kölinge utanför Uppsala, när han av okänd anledning körde av vägen och krockade med ett träd.

Frontalkrockade

Dagtid inträffade tre dödsolyckor. En man omkom och en kvinna skadades allvarligt vid en singelolycka med motorcykel på E 45 utanför Mora och en man i 50-årsåldern dödades i en singelolycka i Kungälv.

På E 22 utanför Sölvesborg i Blekinge frontalkrockade två bilar och i samband med det omkom en 70-årig man och en annan person skadades allvarligt.

På söndagskvällen inträffade även en allvarlig krock mellan två personbilar i Skärmholmen i södra Stockholm. Fyra personer skadades, varav två allvarligt. De båda fick skäras loss ur bilarna av räddningstjänsten.