”Jag är inte emot ny teknik”

NYHETER

Göran Hägglund chattade på aftonbladet.se

Göran Hägglund säger: Så! Nu är jag på plats. Shoot.
Eva säger: Vad tycker du om att Alf Svensson snuvade Ella Bohlin på en plats i EU-parlamentet?
Göran Hägglund säger: Det var väljarnas avgörande. Vi som parti ställer kandidater till förfogande och väljarna avgör. Ella har, liksom Alf, gjort en kanonvalrörelse och kommer - tror jag - att spela en viktig roll i partiet framöver.
Lisa säger: Nu har The Pirate Bay blivit köpt och ska bli lagligt. Hur tycker du vi ska lösa fildelningsfrågan?
Göran Hägglund säger: Jag kan en hel del saker men det finns andra som är bättre på de tekniska lösningarna än jag. Jag tycker att branchen varit seg i steget. Man borde ha kunnat hitta nya former för distribution av filmer och musik och samtidigt ta betalt för sina tjänster. Denna senfärdighet är dock inget skäl till att säga att det är ok att nalla andras verk.
Marcus säger: Hur stor del påverkas eran politik av den kristna religionen?
Göran Hägglund säger: Våra värderingar är inspirerade av kristendomen, i den del som är tillämpliga i politiken. Jag menar att det är viktigt att klargöra politikens roll, den är inte att förmedla trosuppfattningar.
Eva säger: Var EU-valet en besvikelse för KD?
Göran Hägglund säger: Ja. Vi nådde ett mandat vilket var vår minimimålsättning men visst hade jag hoppats på fler röster.
it is ok säger: När kommer Alliansen börja berätta vad man vill göra nästa mandatperiod?
Göran Hägglund säger: Den tänkta ordningen är att partierna slutför sina arbeten med politikutvecklingen innan vi sätter oss tillsammans för att enas och sedan kunna presentera gemensamma förslag med sikte på nästa mandatperiod. Men i höst blir det inriktning på det som ska bli poloitik under den här perioden.
Bengt Klintenberg säger: Kan du ta avstånd från det tal KDU ordförande skrev här på Aftonbladet är du snäll, annars har du en röst mindre och en medlem mindre. Jag ryser av obehag när jag läser KDU ordf. tal här på Aftonbladet. Är detta något du och moderpartiet skulle kunna stå bakom? I så fall är ni en medlem mindre från och med idag!
Göran Hägglund säger: Hejsan! Jag borde nog läsa vad han skrivit innnan jag tar ställning... Jag har alltså inte läst men kom igen med en mer konkret fråga så svarar jag.
Kalas säger: Kommer regeringen se över den rådande invandringspolitiken med tanke på den sociala situationen i flertaler kommuner och den rådande arbetslösheten?
Göran Hägglund säger: Vi arbetar intensivt med integrationsfrågorna för att nyanlända snabbare ska komma i arbete och få en trygg situation. Hur många som kommer till Sverige beror förstås mycket på hur läget i världen utvecklas. Jag vill att vi ska erbjuda hjälp till sådana som flyr krig och förföljelse - prcis som vi skulle hoppas att andra gör om det någon gång skulle drabba oss.
Peter R säger: Jag har jobbat och tjänat över 400.000kr/år de senaste fyra åren. Nå går jag på a-kassa och får 680kr/dag. Lönar det sig att arbeta hårt? Knappast. Hur kan du hjälpa oss som är arbetslösa?
Göran Hägglund säger: Det viktigaste är att hitta ny förslag som gör att fler kan komma i arbete. Det är tufft nu när den internationella ekonomin stannat av men vi gör mycket, har fler förslag på gång och så småningom vänder det igen.
Sara säger: Vad anser du om det som händer nu i Iran? Och hur tycker du att Sverige bör agera?
Göran Hägglund säger: Det är otroligt dystert det som händer i Iran. Min grundhålning här och i andra sammanhang är att kontakt är bättre än att försöka isolera de som gör som regimen i Iran. Det internationella samfundet kan göra mycket och gm ordförandeskapet i EU ger oss möjligheter men också ansvar.
Anders W säger: Varför vill ni försvara en förlegad affärsmodel? Varför skall skivbolag tjäna en massa pengar på andras kreativitet? Varför är ni mot ny teknik?
Göran Hägglund säger: Jag är verkligen inte emot ny teknik. Det är inte tekniken jag kritiserar. Det är att några anser sig ha rätt att norpa andras verk. Jag tycker att kulturskapare har rätt till ersättning för sitt arbete.
Jesper säger: Hej, Hur viktigt anser ni att internet är för demokratin? Det blir ju bara mer och mer påtryckningar ifrån företag och organisationer att censurera vissa hemsidor så som The Piratebay som trots allt har varit en av de största opinionsbildarna när det kommer till frågor om internet.
Göran Hägglund säger: Internet är ett otroligt viktigt instrument för demokratiarbete. Nätet möjliggör tanke- och infoutbyte över alla gränser. Fantastiskt! Men det innebär inte att jag tycker att jag har rätt att utan ersättning använda vad andra skapat.
GrusRune säger: Är du kvar som partiledare efter valet 2010?
Göran Hägglund säger: I mitt parti sitter man i över 30 år!
Adam säger: tror ni att en skattesänkning kan lösa en del av lågkonjukturen i sverige eller hos enskilda familjer och i såna fall hur? Skulle det inte kännas bättre att betala skatt och därmed kunna bidra med pengar till "systemet"? Till slut kommer det bara bli som i USA där t.ex försäkringsbolag bestämmer hur bra vård man ska få. Tycker inte ni att det ska vara lika för alla?
Göran Hägglund säger: Jo, vården ska vara lika för alla. Just nu kan vi konstatera att vi mer än halverat vårdköerna på några månader genom hårt arbete och finurliga lösningar. Jobbskatteavdraget har lett till att minst 60.000 personer kommit i arbete vilket ger större skatteintäkter och mindra statliga utgifter.
arbetaren säger: Hej Göran, jag tillhör kategorin arbetare (akademiker) som tjänar runt 30.000. Initialt tyckte jag ert jobbavdrag var en bra ide och gav mig ca 700 kr mer i månaden vilket naturligtvis var bra. Problemet är bara att samtidigt höjdes min fastighetsavgift (skatt) med 3000/år och nu pratas det om att obligatoriegöra a-kassan. Dessa avgifter äter ju upp hela jobbavdraget. Var det tanken att "lura" folk och sen ta ut smygskatter när ni la förslaget?
Göran Hägglund säger: Alla som arbetar har fått en rejäl skattesänkning. Den räcker mer än väl för att finansiera a-kasseavgiftshöjningen (långt ord, det där). Se också svaret ovan om att många fler fått jobb vilket förstås betyder enormt mycket för varje enskild person och deras familjer.
Jens säger: Jag bor i Rosengård. So du säkert vet har det varit knas där. Hur ska ni politiker lösa problem vi har?
Göran Hägglund säger: Hej! Jag har varit hos er rätt många gånger. Senast för några veckor sedan i Herrgården. Jag tror att den viktigaste nyckeln är jobb som ger inkomster och språkkunnande, som ger nya möjligheter.
Patrik säger: Hej Göran Jag har en fråga om brott och straff något som ni gick på hårt med inför valet och som fick mig att rösta på er hur tycker du att ni har lyckats införliva dom löftena hitillls?
Göran Hägglund säger: Vi har lyckats med en hel del. Vi har t ex fått långt fler poliser. Men mer behöver göras och jag tror att tidiga insatser dels för att förebygga dels för att markera i början av en brottskarriär är väldigt betydelsefullt. Mer finns att göra!
Moderator säger: Här kommer en sista fråga:
pEPPE säger: Vad anser du om bensinskatten som tynger oss Svenssons?
Göran Hägglund säger: Den är hög men den kommer aldrig över tid att bli billigare. Miljön kräver det. Genom skattesänkningar på arbete kan det klaras för den enkilde och vi har förbättrat reseavdraget.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Göran Hägglund – och alla ni som ställt frågor!
Göran Hägglund säger: Tusen tack alla som frågat och läst! Göran

ARTIKELN HANDLAR OM