Träffades av blixten i bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mannen pratade i telefon när han körde – då slog blixten ned

Mannen satt i sin bil och pratade i mobiltelefonen.

Då slog blixten ner i telefonen.

Tillfälligt förblindad lyckades mannen stanna bilen.

Mannen som arbetar som konsult i Eskilstuna körde i sin tjänstebil mellan Valskog och Arboga när ett åskoväder tornade upp sig över honom.

Konsulten pratade med en kund i sin mobiltelefon när blixten plötsligt slog ned i telefonen.

Stickande känsla i kroppen

Mannen säger att det svartnade för hans ögon men av ren instinkt lyckades han, tillfälligt förblindad, svänga in mot vägkanten och stanna bilen. Där återfick han synen men såg suddigt och det började sticka i hans händer och fötter.

Mannen larmade ambulans men kunde snart skrivas ut från sjukhus.

Smärtor i muskler

Konsulten mår bra i dag men har fortfarande träningsvärksliknande smärtor i sina muskler.

Händelsen inträffade den 3 juli i år och nu har hans arbetsgivare anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren konstaterar dock i anmälan att det är svårt att vidta åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Bilen brukar ofta kallas för en säker plats att söka skydd på när det åskar och blixtrar.

Vindrutan kan explodera

Vernon Cooray, professor i elektricitetlära på Uppsala universitet, säger att bilen inte är så säker som många tror men att den ändå är att föredra framför att vara utomhus.

– Men jag rekommenderar alla att söka skydd inne i en byggnad när det åskar och blixtrar. I bilen kan till exempel vindrutan explodera vid ett blixtnedslag. Spänningen kan också ta sig in via kablar i bilen och då kan man få en rejäl stöt. Men risken att dö i en bil vid ett blixtnedslag är väldigt, väldigt liten.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Vernon Cooray.

"Svårt att förklara"

Att mannens telefon träffades av blixten inne i bilen kallar Coorey för en mycket ovanlig händelse. Mobiltelefoner drar väldigt sällan till sig blixten och bilen är som sagt en relativt säker plats.

– Jag kan se två förklaringar. Antingen hade han mobilen inkopplad, kanske på laddning i bilen. Eller så hade han rutan nedvevad och satt med armen som han höll telefonen med lutad mot bilkarmen. Om han inte gjorde något av detta är det väldigt svårt att förklara hur detta kunde ske, säger Vernon Cooray.

Så skyddar du dig:

Publicerad: