Tänk på det här innan du lägger ditt bud

NYHETER

Annika Creutzer: Så fyndar du på bondauktioner

Ett av sommarens stora nöjen är en riktig bondauktion ute i det fria.

Är du väl förberedd och påläst kan du göra verkliga fynd.

Det kan också vara ett härligt gratisnöje att bara titta på folkfesten med all spänning och goda historier.

När du tänker handla på auktion ska du innan auktionen startar gå på visningen av det som ska säljas. Är du intresserad av att köpa ett objekt ska du granska det noga. Tänk på att allt säljs i befintligt skick. Det går inte att komma och klaga i efterhand på att det finns en spricka i porslinsvasen.

Auktionen leds av en auktionsförrättare som enväldigt bestämmer vem som vunnit budgivningen. Varan ropas ut och det är dags att bjuda. Vanligen höjs buden i jämna intervaller. Till exempel så att för belopp under 100 kronor höjs budet med 10 kronor åt gången, mellan 100 och 400 kronor med 25 kronor, 400–1 000 kronor med 50 kronor, 1 000–5 000 kronor med 100 kronor, 5 000–10 000 kronor med 250 kronor och däröver med 500 kronor. På finauktioner med föremål värda flera miljoner höjs budet ofta med 100 000 kronor åt gången.

Det är viktigt att du ropar högt och tydligt. Se till att auktionsförrättaren observerat ditt bud. Har du gett ett bud är det bindande, du är tvungen att genomföra köpet om du vinner budgivningen.

Vid auktionen är det bäst att du själv är närvarande och bjuder. Men det går också att registrera sig och lämna in skriftliga bud i förväg. Då anger du det högsta pris som du är beredd att betala. Auktionsfirman bevakar ditt bud, och har du tur så får du köpa till ett lägre pris än det du angivit. Men går budgivningen över ditt högstapris så är du inte längre med i budgivningen.

Handlar du på auktion får du vanligen betala litet mer än det slutliga priset vid budgivningen. Det kan vara en slagavgift och ibland även en inropsavgift. Ta reda på i förväg hur höga eventuella avgifter är. Ofta innebär det att det ska betala ligger cirka 15 procent över det pris som budgivningen slutat på.

Köper du ett konstverk vars konstnär lever eller varit död i mindre än 70 år, så utgår dessutom en konstnärsavgift. Avgiften är 6,25 procent av tavlans pris (inklusive moms) och förutsättningen är att tavlan säljs för mer än 5 procent av ett basbelopp (cirka 2 000 kronor). Vid de flesta enklare auktioner krävs kontant betalning men ibland accepteras även betalkort. Kontrollera innan auktionen börjar. Vid större auktioner och finauktioner går det i allmänhet också att betala i efterhand genom överföring från bank eller dylikt.

Tänker du handla på en bondauktion kan det också vara bra att förbereda transporten hem.

Det är inte kul att stå där med det stora, vackra skåpet när regnet öser ner och du har bara din cykel.

Annika Creutzer