Nyheter

37-åringen dog på några timmar

Av: 

Linda Hjertén

Mattias Sandberg

NYHETER

Tittade på tv på fredagskvällen – dog på natten

UPPSALA/STOCKHOLM I fredags tittade den 37-årige mannen på tv i sitt hem då hans tillstånd plötsligt förvärrades snabbt.

När ambulansen kom fram var han redan död.

Mannen blev den första i Sverige att dö i svininfluensan.

37-åringen, som bodde i Uppland, började känna sig krasslig förra söndagen. Det började med förkylningssymptom sedan blev han sämre och sämre under veckan.

– Han hade ont i halsen, allmän sjukdomskänsla, ont i kroppen, och 39-40 graders feber, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektören på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Blev dålig snabbt

37-åringen uppsökte inte sjukhus, han var fortfarande så pass pigg att han kunde vara hemma, men hans pappa såg till honom om dagarna.

I fredags hade han en anhörig hemma hos sig. 37-åringen var då uppe och tittade på tv.

Men framåt natten insjuknade han mycket snabbt och den anhöriga ringde ambulans – men när den kom fram var 37-åringen redan död.

På grund av symptomen som 37-åringen haft bestämde sig personalen på Akademiska sjukhuset för att testa honom för svininfluensan, den nya influensan A/H1N1. Efter de första testsvaren i kväll kunde man konstatera att han var smittad av svininfluensan.

Enligt läkarna på Akademiska sjukhuset tillhörde 37-åringen en riskgrupp men av hänsyn till hans familj vill man inte säga på vilket sätt.

Pappan ska testas

Mannen hade inte varit utomlands innan han smittades. Risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms var liten.

– Smittorisken är störst när man insjuknar och tiden kring det. Han blev sjuk en söndag och då var han inte på jobbet, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

Men 37-åringens pappa som varit hemma mycket hos sonen har testats för svininfluensan. Provsvaren kommer i morgon.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Har du uppgifter? Vet du mer?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter