Hon gömde Anne Frank – nu är hon död

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-12

Miep Gies blev 100 år

I två års tid hjälpte hon till att gömma Anne Frank och hennes familj undan nazisterna.

När flickan greps sparade hon hennes nu världskända dagbok.

Nu har Miep Gies, kvinnan som vägrade kalla sig för en hjälte, avlidit.

Anne Franks livsöde har skakat en hel värld. Men utan Miep Gies hjälp hade aldrig Anne Franks dagbok, om en judisk familjs flykt undan nazismen, sett dagens ljus.

Miep Gies var en av de få ickejudarna i det ockuperade Nederländerna som vågade bistå judarna under andra världskriget.

Gömde dagboken

Hon hjälpte till att gömma familjen Frank i ett i ett hemligt annex till en kontorbyggnad i Amsterdam, och varje vecka gav hon dem mat, böcker och kläder.

När tyskarna grep Anne Frank och hennes familj gömde Miep Gies undan flickans dagbok. Tanken var att hon skulle ge den tillbaka till henne efter kriget, men Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945 av fläcktyfus, 15 år gammal och två veckor innan lägret befriades.

Anne Franks pappa Otto var den enda i familjen som överlevde och när han fick tillbaka dotterns dagbok från Gies såg han till att få den utgiven. "Anne Franks dagbok" är i dag en av de mest kända och lästa skildringarna av Hitlers judeutrotning.

Ingen hjälte

Miep Gies har avslöjat att hon aldrig öppnade Anne Franks dagbok. Hade hon gjort det hade hon känt sig tvungen att bränna den då den namngav folk som hjälpt familjen Frank och därför var livsfarlig för många människor.

Hon var heller aldrig bekväm med att kallas hjälte, trots att hon utsatte sig själv för livsfara genom att hjälpa de judiska familjerna.

– Jag vill inte att unga människor ska växa upp och tro att man måste vara en hjälte för att göra sina skyldigheter som människa. Jag är rädd att ingen då skulle hjälpa andra, för vem är egentligen en hjälte? Jag var bara en vanlig hemmafru och sekreterare, har Miep Gies sagt.

Miep Gies blev 100 år gammal.