Prästen: Jag ska be Linnea om ursäkt

Prästen Lennart Kempe, som lät den våldtäktsdömde pojken närvara i kyrkan på Linneas skolavslutning, kommer att ta kontakt med henne och be om ursäkt.

– Jag har inte gjort det ännu, för det har bara snurrat de senaste dagarna, och jag har haft dubbla begravningar att ta hand om. Men jag kommer att ta kontakt med henne och be om ursäkt, helt givet, säger Lennart Kempe till TT.

Flickan och hennes familj bor inte längre i Bjästa. De flyttade från samhället söder om Örnsköldsvik när mobbningen mot flickan blev för pressande.

Lennart Kempe har anmälts till domkapitlet i Härnösands stift. Anmälaren vill att domkapitlet granskar om prästen brutit mot sina prästlöften när han tillät pojken att närvara på skolavslutningen.

Inte orolig

Men Lennart Kempe är inte orolig över anmälningen.

– Det bryr jag mig inte om, för jag tycker inte att den här frågan handlar om mig utan den handlar om flickan och hur vi ska lära oss se och ta hand om varandra, så uppriktigt sagt skiter jag i denna anmälan. Så länge jag vet att jag gör rätt är det ingen fara, säger han.

Den allvarligaste konsekvensen för en präst av en anmälan till domkapitlet kan bli att han eller hon inte längre får vara präst. Men Lennart Kempe tror inte det blir aktuellt i hans fall.

– Det kan det inte bli. Så kan det bli om man begått ett stort tjänstefel, men det är ytterst sällan man suspenderar en präst, säger han.

Innan domkapitlet fattar beslut om eventuell åtgärd mot Lennart Kempe ska en utredning göras om händelserna efter våldtäkten på den 14-åriga flickan.

Har du funderat på att ta en time out medan utredningen pågår?

– Nej, säger Lennart Kempe.

TT

Publisert: