Nyheter

Polis jagade moppetjuv på fritiden

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Åklagaren anser att mannen gjort sig skyldig till tjänstefel

Hade mopedtjuven vetat att pappan i familjen var polis – och dessutom tidigare dömd för olaga hot – hade han nog avstått.

Farsgubben blev ursinnig.

Han bedrev rena häxjakten och korsförhörde en oskyldig 16-åring.

En polisman åtalades i torsdags vid tingsrätten i Kalmar. Enligt åklagaren har mannen gjort sig skyldig till tjänstefel. Upprinnelsen till rättegången går två år tillbaka till en septembermorgon 2008 då mannens dotter upptäckte att hon blivit bestulen på sin moped.

Förhörde oskyldig pojke

Polismannen åkte in till stationen och upprättade själv en anmälan. Efteråt pratade han med sin dotter. Hon berättade då att hon hört några killar prata om en trögstartad moped på skolan. Detta räckte för att polisen skulle tända på alla cylindrar. Han åkte till dotterns skola där han i samråd med rektorn plockade med sig en utpekad 16-åring in på ett kontor på skolan. Under 20 minuter korsförhörde polisen den ovetande pojken innan han insåg sitt misstag och bad om ursäkt.

Men eleven blev uppjagad av händelsen. I samråd med skolpolisen upprättade 16-åringen en anmälan som innebar att fallet till sist landade på bordet till Riksenheten för polismål i Malmö som åtalade polisen för tjänstefel.

– En polis får inte handlägga ärenden i vilka han själv har intresse. I det här fallet var det frågan om en jävsituation, säger åklagare Per Lind.

"Anmärkningsvärt ta lagen i egna händer"

Skolans rektor säger till Barometerns nätupplaga:

– Jag fann det anmärkningsvärt att han tog saken i egna händer och som jag upplevde det verkade det som om han trodde att eleven stulit dotterns moped.

Enligt Barometern är polismannen tidigare dömd vid två tillfällen, för rattfylleri och olaga hot. Men trots detta riskerar han inte att få sparken om han fälls. Den nu 18-årige eleven kräver 3 000 kronor i skadestånd för det kränkande förhöret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: