Dror Feiler skadad – men han mår bra

avMikael Stengård

Advokaten: Han förhördes i timmar

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Dror Feiler – initiativtager och språkrör för Ship to Gaza – förhördes i timmar i Israel. Han är lättare skadad och mår bra, enligt hans advokat.

Konstnären Dror Feiler skadades när de israeliska soldaterna stormade fartygskonvojen.

I går förhördes han i timmar om sitt deltagande i Ship to Gaza, berättar svenskarnas advokat Gaby Lasky för Aftonbladet.

– Han vet ännu inte om han ska godta en deportering, säger advokaten.

Dror Feiler fördes tillsammans med Mehmet Kaplan, Viktoria Strand, Henning Mankell och Saman Ali till hamnstaden Ashdod efter räden mot fartygskonvojen i går.

Skador i ansiktet

Dror Feiler skadades lätt i ansiktet i tumultet som uppstod. Aftonbladet har pratat med advokaten Gaby Lasky som företräder alla svenskar som deltog i fartygskonvojen. I går pratade hon med Dror Feiler.

– Han blev förhörd under en längre tid, men han mår bra. Skadorna är inte allvarliga. Han berättade för mig att alla andra svenskar också mår bra, säger advokaten.

Hon ska träffa sin klient i dag igen och kommer då att gå igenom det ultimatum israeliska myndigheter har gett honom: deporteras till Sverige eller ställs inför rätta i Israel.

Hoppas på deportering

– Jag vet inte riktigt hur han kommer att göra, men jag ska gå igenom förslagen med honom i dag och jag hoppas att det lutar åt deportering, säger Gaby Lasky.

Dror Feilers mamma, Nina Feiler, bor också i Israel. Hon säger till Aftonbladet att det är knäpptyst från myndigheterna.

– Jag är glad över att veta att min son mår bra. Men det här omgärdas av komplett dimma. Myndigheterna har inte gett ut namn över de skadade eller dödade, och säger inte ett ljud om min son, säger hon.

Kritisk

Advokaten Gaby Lasky är kritisk till hanteringen av svenskarna, men säger att det hör till vanligheten att israeliska militären lägger locket på.

– Tyvärr är det så, men vi gör vad vi kan för att fram information.

När Aftonbladet pratar med henne senare är hon vid fängelset, men släpps inte in.

– Vi har blivit lovade att få träffa svenskarna, men vi får inte komma in. Vi sitter här och väntar utan att få besked.