Bjästaskolan tillsätter krisgrupp

Bjästaskolan vidtar nu kraftåtgärder för att fallet Linnea inte ska upprepas.

Bland annat har man tillsatt en krisgrupp.

– Vi har psykolog och tre extra kuratorer på skolan för att tala med lärare och elever, säger Anders Fager, områdeschef för Bjästaskolan.

Bjästaskolan har också sitt ansvar i historien om "Linnea", 14, som våldtogs av en äldre elev på skolans toalett 2009. Efter händelsen vände sig eleverna mot Linnéa medan våldtäktsmannen hyllades.

Linnea målades ut som lögnare och uppmärkssamhetssökare, trots att eleven dömdes för våldtäkt.

Stöttade inte Linnea

I allt detta bestämde sig Bjästakolan för att vara neutral:

– Vi får inte ta parti, vi kan inte ta parti, vi ska förhålla oss neutrala, sade den lärare som var ansvarig för skolans anti-mobbningsgrupp till Uppdrag Granskning som tog upp fallet.

Efter programmet anklagades Bjästaskolan för att ha svikit Linnea.

Örnsköldsvik kommun, som ansvarar för Bjästaskolan, har efteråt uttryckt djup ånger.

– Vi kunde ha gjort mycket bättre, sade Thorbjörn Öhlund, skolchef vid Örnsköldsviks kommun, till Aftonbladet före påsk.

– Vi borde direkt ha tagit ställning mot handlingen och pratat värdegrund, sex och samlevnad och kvinnosyn med eleverna. Det här borde man gjort tidigare, fortsatte Öhlund.

Krisaktion på skolan

Men nu har skolan agerat. På torsdag presenteras ett handlingsprogram med åtgärdspunkter som har arbetats fram av representanter från kommunen, psykologer, skolledningen och en krisgrupp.

Krisgruppen har befunnit sig på skolan i några dagar men är beredd att stanna så länge det behövs, uppger områdeschefen Anders Fager.

– Vi tänker ha kvar kuratorerna och psykologen på skolan så länge som det behövs, säger han.

– I nuläget har vi ingen tidsgräns.

Krisgruppen består av fyra kuratorer och en psykolog samt en utvecklingsledare från kommunen.

– De är här för att prata med elever och lärare om det som hänt och även det som hänt eftet programmet, säger Anders Fager.

Publisert: