Ruben, 9, vet inte att familjen omkom

NYHETER

Mirakelpojken Ruben van Assouw, 9, har vaknat ur narkosen.

Han är ensam överlevande efter flygkraschen i Libyen.

Ännu vet han inte att både hans föräldrar och äldre bror omkom.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan i Libyen i går där de övriga 103 ombordvarande omkom.

Den överlevande Ruben van Assouw, 9, från Holland hade varit på safari med mamma Trudy, pappa Patrick och storebror Enzo, som alla dog i kraschen.

Log mot släktingarna

– Han har vaknat och är i gott tillstånd. Barnet har genomgått flera benoperationer. Han hade både enkla och dubbla frakturer, berättade en läkare i libysk tv.

Enligt Ed Kronenburg, tjänsteman från nederländska utrikesdepartementet, är Ruben vaken men lite groggy efter narkosen. Han har ännu inte blivit informerad om vad som hänt resten av hans familj.

– Han har inte fått veta det ännu, så vitt vi vet. Att hans föräldrar är döda, säger han till AP.

Släktingar till pojken är på plats på sjukhuset och enligt en talesperson från ambassaden log han när han fick syn på dem.

– Vi fick ett telefonsamtal. Vi förstår det fortfarande inte. Det är som i en film, säger mormor Ann van de Sande i Holland till tidningen Brabants Dagblad.

Satt fortfarande bältad

Airbus-planet uppges ha brutits i bitar just när det var på väg att landa i klart väder i Tripoli, på väg från Johannesburg i Sydafrika. Enligt vittnen ska planet ha slagit i marken en bra bit före själva landningsbanan.

När räddningsarbetarna hittade Ruben efter kraschen satt han fortfarande fastbältad i sitt säte. De upptäckte att han andades.

– Det var så de förstod att han fortfarande var vid liv, säger Ed Kronenburg.

Ombord fanns till största delen holländare – 70 stycken, enligt Nederländernas UD.

Barn ofta överlevande

De senaste 20 åren har ett flertal fall inträffat där just barn varit de enda överlevande från förödande stora flygkrascher. En förklaring kan vara att de sitter mer skyddat, på grund av sin korta längd.

– Som vuxen med huvudet ovanför sätet och benen mot golvet så är risken större att man skadas av bråte som kastas omkring eller när benen vrids. En yngre person i ett eget säte. . . är mer eller mindre inbäddad i en solidare miljö, spekulerade professorn Ed Galea i en BBC-intervju i fjol, då en 12-årig fransyska varit ensam om att överleva en krasch utanför Komorerna.

TT-Aftonbladet