Publicerad:
Uppdaterad:

Sofia Arkelsten, 33, blir moderat partisekreterare

Av: Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Den gröna högerhanden Sofia Arkelsten, talesperson i miljö- och klimatfrågor, har gjort kometkarriär i Moderaterna. Som Reinfeldts nya partisekreterare blir hon en av landets mäktigaste kvinnliga politiker.

Sofia Arkelsten personifierar Nya Moderaterna och ska anta utmaningen från Miljöpartiet.

Reinfeldts nya partisekreterare blir en av landets mäktigaste kvinnliga politiker.

– Det här är det mest fantastiska uppdrag jag inte visste att jag ville ha, säger hon.

Hon har funnits med i spekulationerna om att bli minister i Fredrik Reinfeldts nya regering. Sofia Arkelsten, 33, talesperson i miljö- och klimatfrågor, har gjort kometkarriär i Moderaterna. Efter åtta år som fritidspolitiker i Stockholm valdes hon in i riksdagen 2006. Hon är omåttligt populär och har den bakgrund i ungdomsförbundet som krävs för att bli accepterad som partisekreterare.

– Redan då var hon intresserad av miljö- och klimatfrågor och det var det inte många i MUF som var, säger vännen och riksdagsmannen Tomas Tobé.

Inga gömda skelett

Sofia Arkelsten vill inte avslöja när hon fick frågan av Fredrik Reinfeldt, men den var inte väntad.

– Det var en överraskning, säger hon.

Organisationsfrågorna lämnar hon till sin biträdande partisekreterare, M-veteranen Gunilla Sjöberg, 49. Sofia Arkelstens uppgift blir att utveckla politiken.

– Vi måste hela tiden se vad som är samhällsproblemen och vara relevanta för väljarna. Vi kan aldrig stå still utan måste hela tiden utvecklas, säger hon.

Frågade Fredrik Reinfeldt om du har skelett i garderoben?

– Ja, vi tog upp det men jag har inte hittat några. Jag försöker göra rätt. Jag betalar tv-licensen och jag rutar för städning.

Att du är första kvinnan, har det någon betydelse?

– För vem? Jag har inte tänkt på det, om jag ska vara ärlig. I nya Moderaterna är det tydligen möjligt, men i det parti jag en gång gick med hade jag inte ens funderat på att jag kunde bli det.

Per Schlingmann brukar beskrivas som ett pr-geni, har du någon pr-bakgrund?

– Jag har jobbat med kommunikation. Det finns bara en Per Schlingmann, men det finns också bara en Sofia Arkelsten, vi är inte lika och kommer att få lite olika uppdrag. Jag kommer att ta ansvar för utvecklingen av nya Moderaterna.

Margaret Thatcher är din förebild, varför?

– Hon ligger bakom mitt favoritcitat: ”Låt våra barn växa, och några mer än andra om de har det inom sig att göra det.” Eftersom jag är 1,83 lång tycker jag det är ett utmärkt citat.

Ska stjäla väljare

Fredrik Reinfeldt förklarar utnämningen med att Arkelsten är en bra representant för de nya Moderaterna.

– Med sin person och bakgrund tydliggör hon att Moderater kan vara vem som helst, säger han.

Som grädde på moset kan hon stjäla väljare från Miljöpartiet, särskilt unga kvinnor. Reinfeldt gör ingen hemlighet av att han tar utmaningen från Miljöpartiet på allvar.

– Man gör väldigt klokt i att titta på andra partier som går bra, för att förstå att de har fångat något som väljarna tycker är bra. Då vill jag närma mig det.

Arkelsten tillträder den 11 oktober.

Publicerad:
Publicerad: