Hon levde ihop med 191 katter

NYHETER

173 av dem fick avlivas

Foto: länsstyrelsen

Kvinnan hade varnats av länsstyrelsen:

Inte fler än nio katter.

Hon hade 191.

Foto: Foto: Länsstyrelsen
Missemisären Kvinnan hade 182 katter fler än vad som är tillåtet.

Polis och länsstyrelsen i Stockholm möttes av kraftig misär, enligt länsstyrelsens rapport efter besöket hemma hos djurägaren. Först efter flera försök och med hjälp av polisen hade länsstyrelsen blivit insläppta i hemmet.

Flera kattlik

I två byggnader, ett större och ett mindre hus i Botkyrka, levde den 60-åriga kvinnan tillsammans med sin mor, syster och sin 30-årige son och de 191 katterna. Katterna satt och låg på köksbänkar, bord, skåp, på golvet, på stolarna och fönsterbrädorna. De hittade kattlik, skadade och sjuka katter och flera kattlådor som alla var fulla med avföring och urin.

Fördes till nya hem

”Det var en stickande lukt av ammoniak som påverkade luftvägarna”, skriver Marie Lundin, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

173 av katterna fick avlivas på plats. De övriga 18 omhändertogs och fördes till ett katthem.

–?Sådana här personer tycker väldigt mycket om djur och har ett gott hjärta. De anser sig själva kunna ta hand om dem, men vi håller inte riktigt med dem om det, säger Karina Burlin på länsstyrelsen i Stockholm.

Ett par gånger varje år får länsstyrelsen i Stockholm larm om personer som samlat på sig ett stort antal sällskapsdjur så att både djur och ägare far illa.

–? Men så här stort antal djur är ovanligt.