Obama rasande på Nordkorea
”Vi försvarar
våra allierade”
Efter attacken från Nordkorea får nu Sydkorea starkt stöd – av USA.
Barack Obama uppges vara "rasande" över Nordkoreas aktion.
– Nordkorea är ett allvarligt och pågående hot som man måste handskas med, sade presidenten.
Tidigt på tisdagen, svensk tid, attackerades den sydkoreanska ön Yeonpyeong av minst 200 granater skickade från Nordkorea. Två soldater dog och ett 70-tal hus sattes i brand och sydkoreanerna svarade med att skicka över ungefär 80 granater på den nordkoreanska sidan.
Tilltaget har kallats en provokation och brytning av vapenstilleståndet som funnits mellan länderna i 57 år.
Hårda ord från USA
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att upptrappningen i konflikten mellan de koreanska staterna är en "kolossal fara".
I amerikansk media har USA gått ännu hårdare åt tilltaget.
– Presidenten är rasande över tilltaget. Vi stöttar Sydkorea, säger Vita husets talesman Bill Burton till Washington Post.
Han fortsätter:
– Nordkorea har en tradition av att göra saker som är provokativa. Det här är en del av traditionen.
28 000 USA-soldater
I ett pressmeddelande från Vita huset kommenterar även pressekreteraren Robert Gibbs det nordkoreanska attacken.
"Förenta staterna är fast beslutna i att försvara våra allierade, Republiken Korea, och att upprätthålla regional fred och stabilitet", skriver Gibbs.
USA har för tillfället ungefär 28 000 soldater stationerade i Sydkorea som står beredda att rycka ut i landets försvar.
Kinas reaktion ljum
I Kina, däremot, är reaktionerna mer Nordkoreavänliga.
– Nordkorea visade sin tuffhet under skärmytslingen, skrev tidningen Global News på ledarplats. Tidningen kritiserade "den hårda politikens misslyckande" av den nuvarande regeringen i Sydkorea gentemot grannen i norr.
Det enda officiella yttrandet är av en regeringstalesman som i tisdags uttryckte oro och sade att Peking försöker "fastslå" vad som hänt.
Markering inför maktskifte
Även i Sydkorea fördömdes tisdagens bombningar och Sydkoreas president Lee Myung-bak höll under dagen ett krismöte med landets säkerhetsministrar i Seoul. Regeringen betraktar attacken som en noggrant planerad åtgärd av Nordkorea för att stärka kontrollen över befolkningen inför ett väntat ledarskifte, från Kim Jong-Il till hans son Kim Jong-Un, sade försvarsministern.
FN:s säkerhetsråd förbereder nu ett samtal om den uppblossade krisen. Men den nordkoreanska regeringen säger att detta inte är ett ärende för rådet utan en intern koreansk angelägenhet.