Obama rasande på Nordkorea

”Vi försvarar
våra allierade”

Efter attacken från Nordkorea får nu Sydkorea starkt stöd – av USA.

Barack Obama uppges vara "rasande" över Nordkoreas aktion.

– Nordkorea är ett allvarligt och pågående hot som man måste handskas med, sade presidenten.

USA:s president Barack Obama.
USA:s president Barack Obama.

Tidigt på tisdagen, svensk tid, attackerades den sydkoreanska ön Yeonpyeong av minst 200 granater skickade från Nordkorea. Två soldater dog och ett 70-tal hus sattes i brand och sydkoreanerna svarade med att skicka över ungefär 80 granater på den nordkoreanska sidan.

Tilltaget har kallats en provokation och brytning av vapenstilleståndet som funnits mellan länderna i 57 år.

Hårda ord från USA

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att upptrappningen i konflikten mellan de koreanska staterna är en "kolossal fara".

I amerikansk media har USA gått ännu hårdare åt tilltaget.

– Presidenten är rasande över tilltaget. Vi stöttar Sydkorea, säger Vita husets talesman Bill Burton till Washington Post.

Han fortsätter:

– Nordkorea har en tradition av att göra saker som är provokativa. Det här är en del av traditionen.

28 000 USA-soldater

I ett pressmeddelande från Vita huset kommenterar även pressekreteraren Robert Gibbs det nordkoreanska attacken.

"Förenta staterna är fast beslutna i att försvara våra allierade, Republiken Korea, och att upprätthålla regional fred och stabilitet", skriver Gibbs.

USA har för tillfället ungefär 28 000 soldater stationerade i Sydkorea som står beredda att rycka ut i landets försvar.

Kinas reaktion ljum

I Kina, däremot, är reaktionerna mer Nordkoreavänliga.

– Nordkorea visade sin tuffhet under skärmytslingen, skrev tidningen Global News på ledarplats. Tidningen kritiserade "den hårda politikens misslyckande" av den nuvarande regeringen i Sydkorea gentemot grannen i norr.

Det enda officiella yttrandet är av en regeringstalesman som i tisdags uttryckte oro och sade att Peking försöker "fastslå" vad som hänt.

Markering inför maktskifte

Även i Sydkorea fördömdes tisdagens bombningar och Sydkoreas president Lee Myung-bak höll under dagen ett krismöte med landets säkerhetsministrar i Seoul. Regeringen betraktar attacken som en noggrant planerad åtgärd av Nordkorea för att stärka kontrollen över befolkningen inför ett väntat ledarskifte, från Kim Jong-Il till hans son Kim Jong-Un, sade försvarsministern.

FN:s säkerhetsråd förbereder nu ett samtal om den uppblossade krisen. Men den nordkoreanska regeringen säger att detta inte är ett ärende för rådet utan en intern koreansk angelägenhet.

Publisert: