Jul

5 000 barn har fått hjälp i jul

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

De flesta vill ha overaller och vinterkängor

Efter Aftonbladets artiklar om Majblomman skänkte svenska folket 330 000 kronor till riksorganisationen.

Det betyder att 5000 fattiga barn i år kommer att få bidrag till en värdig jul.

– Det är dubbla känslor. Det är glädje att kunna hjälpa och sorg över att vi ska behöva finnas till, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund.

I dag lever över 340 000 barn i relativ fattigdom i Sverige, barnfattigdomen har ökat med nästan 50 procent från 2006.

Och enligt siffror från Socialstyrelsen bodde år 2009 137 000 barn i familjer som lever på socialbidrag – alltså i absolut fattigdom – en ökning från året innan.

Några klappar och en gran

För de barnen spelar det antagligen ingen som helst roll att årets julklapp är surfplattan. Det skulle lika gärna kunna vara en rymdraket.

För dem kanske det inte väntar några julklappar alls.

Till Majblommans Riksförbund, Sveriges största barnhjälpsorganisation, vänder sig de som inte har råd med det nödvändiga inför jul. Varje år skänker Majblomman dryga 1000 kronor var till så många barn de kan så att de och deras familjer kan köpa sig något de behöver inför julhelgen. Några klappar, en gran, en julskinka.

– De som söker hjälp hos oss är dels de som lever på socialbidrag och är sjuka och har funktionshinder och alltid har det tufft. Men det är även de som har jobb och kanske klarar sig med nöd och näppe vissa månader men andra månader inte får det att gå runt alls. Det är tydligt att det finns många olika sorters problem och att det är många som känner vardagens vanmakt, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund och ambassadör för EU kommissionens temaår mot fattigdom och social utestängning.

Overaller och glasögon

När Aftonbladet skrev om Majblomman den 1 december började pengarna att strömma in.

– Efter era artiklar har vi fått in 330 000 kronor. Det betyder att vi kan ge ytterligare 300 barn en bra jul i år, säger Lena Holm.

Pengarna pytsas ut till lokalföreningarna. Särskilt tryck har det varit från storstadsregionerna, och då Malmö, som är särskilt utsatt.

– Det familjerna önskat sig mest är overaller, vinterkängor och glasögon. Sedan är det många barn som önskar sig bidrag till skolaktiviteter. Det är mycket i skolan som kostar, idrottsdagar och utrustning till sådant, som de inte kan vara med på om deras familjer har ont om pengar, säger Lena Holm.

Inte alla får hjälp

Bidragen kommer att fortsätta att delas ut ända fram till jul. Men det är långt i från alla som får hjälp.

Siffrorna – 340 000 barn – betyder att vart sjunde barn i Sverige lever i relativ fattigdom.

– Det vi gör är bara en del av vad som kan göras. Och det är dubbla känslor man känner. Dels känner man glädje att ge och att kunna hjälpa dem som behöver det. Men det är även en väldigt sorg att vi överhuvudtaget behövs, att klyftorna i samhället bara fortsätter att öka, säger Lena Holm.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul