Skottlossning mot aktivister i Bangkok

Soldat skjuten i huvudet

Skottlossning bröt ut i Bangkok i dag när militären försökte häva blockaden av motorvägen.

Reuters rapporterar att en thailändsk soldat har skjutits i huvudet och kan ha avlidit.

Enligt Aftonbladets team på plats sköt militären med automatvapen mot rödskjortornas demonstranter.

Konfrontationen i en förort till Bangkok nära den gamla flygplatsen som numera bara används för inrikesflygningar.

I området har tusentals av oppositionens aktivister, så kallade rödskjortor, samlats för att blockera en motorväg. Tidigare har syftet sagts vara att förhindra armén från att föra in förstärkningar i staden.

På tisdagen försökte armén häva blockaden och oroligheterna övergick snabbt i skottlossning. Militären sköt mot demonstranterna med automatvapen och enligt Guardian skadades tio personer.

Dessutom ska en soldat ha träffats i huvudet och skadats allvarligt. Enligt Reuters är det oklart om han överlever.

Platsen för skottlossningen ligger långt från de vanligaste turistområdena och det är därför osannolikt att några svenskar skadats.

Texten uppdateras.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)

Publisert: