Experter sågar bevis för barndråp

NYHETER

Två av försvarets nya expertvittnen sågar grunden för misstankarna mot den läkare som är åtalad misstänkt för dråp på ett spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Den höga halten av narkosmedlet tiopental i blodet säger inte alls att flickan blev dödad, anser de.

I inlagor till Solna tingsrätt skriver professor emeritus Göran Wahlström att det mest sannolika är att medlet gavs till flickan dagen innan hon dog, dock utan att journalföras, i samband med en hjärnundersökning under narkos.

Fettlösligt

Hans bedömning är också att barnet inte kan ha dött av tiopentalet. Medlet hittades i ett blodprov från flickans ena lår, och där hade det knappast hamnat i den höga koncentrationen om medlet hade injicerats. Hjärtat skulle ha stannat omedelbart och inte orkat föra ut blodet ända till lårvenen, skriver Wahlström. Det mycket höga mätvärdet kan förklaras av att narkosmedlet är extremt fettlösligt och att rester av just fett hade förorenat blodprovet, anser Wahlström, som påpekar att det hann gå 24 dagar mellan flickans död och obduktionen av hennes kropp.

Professor Per-Arne Lönnqvist, med 20 års erfarenhet av barnanestesi, är inne på samma linje, men tror att flickan måste ha fått tiopental vid en undersökning redan den 11 september och att medlet hade legat i fettväven sedan dess. Han påpekar också att blodkärlet i benet var olämpligt som provtagningsställe eftersom flickan hade blivit stucken i ljumskarna dagarna innan hon dog, då vårdpersonalen försökte sätta en kateter. Hjärtat hade varit ett lämpligare ställe, enligt Lönnqvist.

Föddes för tidigt

Den svårt sjuka babyn dog den 20 september 2008 på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna omgiven av många anhöriga. Flickan, som var tre månader, hade fötts för tidigt och hade mycket svåra skador på hjärnan. Med stor sorg hade föräldrarna gått med på att den livsuppehållande behandlingen skulle avslutas och respiratorn stängas av.

Men eftersom föräldrarna ansåg att dottern hade dött på grund av felbehandling, inte minst med tanke på att en sjuksköterska tidigt hade råkat koppla in en saltlösning med alldeles för hög koncentration, gjorde de en polisanmälan några dagar senare. Barnets kropp obducerades den 14 oktober. I ett rutinprov från blod taget från ena låret hittades då en skyhög halt av narkosmedlet tiopental och Rättsmedicinalverket slog omedelbart larm till polisen.

Dråpsmisstänkt

Den ansvariga läkaren blev misstänkt för dråp och åtalades i februari i år. Rättegången mot henne är planerad att inledas den 31 maj. Chefsåklagare Peter Claeson anser sig kunna bevisa att läkaren avsiktligen gav flickan läkemedlet för att förkorta hennes liv i den flera timmar långa och för de anhöriga mycket plågsamma dödsprocessen. Flera av de anhöriga vittnar om att läkaren injicerade en vätska i flickan en kort stund innan hon dog.

Läkaren själv nekar och har i polisförhören sagt att vätskan var harmlös saltlösning.

Socialstyrelsen har utrett händelsen men utan att kunna förklara det höga värdet av narkosmedel.

TT