Superledaren

Av: Anette Holmqvist, Joachim Kerpner, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är 100 % drömledare – när partiet får lägga pusslet

Klicka på bilden för en större version.
Klicka på bilden för en större version.

En bit Sahlin.

En handfull Persson.

Och en stor skopa Carlsson.

Så ser Socialdemokraternas drömledare ut.

Aftonbladet har ringt runt till riksdagsledamöter och personer i partistyrelsen för att få fram hur den ledare ska vara som ska väljas vid mellankongressen 2011.

Önskemålen är många, men nummer ett är att personen kan samla partiet som just nu befinner sig i sin värsta kris någonsin. Medlemmarna efterlyser någon som kan gjuta olja på vågorna och ge stabilitet.

– Det viktigaste är att det är en person som kan hålla ihop partiet. Vi har hamnat i en stiltjesituation där vi inte finns med i debatten, säger Anna Wallén, riksdagsledamot.

Lugn – och lysande

Eftersom uppdraget blir att förnya politiken måste det vara en person som vågar tänka nytt. Gärna någon med tentakler utanför partiet som inte är alltför smittad av striden mellan höger och vänster.

– Det ska vara en som leder partiet in i framtiden, som fångar berättelsen om varför Socialdemokraterna ska leda landet, säger Clas-Göran Carlsson, riksdagsledamot.

Samtidigt som man efterlyser en lugnande kraft, slår många fast att personen också måste ha lyskraft.

– Vi måste ha någon som kan bryta igenom i medierna, säger Bo Bernhardsson, riksdagsledamot.

”Lyssna på medlemmarna”

När Mona Sahlin valdes efter Göran Persson, poängterade hon att det var laget och inte jaget som skulle prägla partiarbetet. Hon ville vara en lyssnande ledare som välkomnade en öppen debatt. De egenskaperna är det fortfarande många som efterlyser.

– Den person jag vill ha ska vara bra på att lyssna på vad våra medlemmar tycker, säger Krister Örnfjäder, riksdagsledamot.

Knappt någon som Aftonbladet har talat med kräver att nästa partiledare måste vara en kvinna. Inte heller att personen sitter

i riksdagen är nödvändigt.

– Vi ska hitta den bästa och då får man inte stirra sig blind på riksdagen, säger Pia Nilsson

i partistyrelsen.

Publicerad: