Nyheter

DO: Vi har blivit helt nedringda

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Efter gårdagens handskakningsdom har DO haft det hektiskt. Medarbetarna har blivit helt nerringda hela dagen.

– Det har varit ett väldigt, väldigt tryck, säger Sonya Aho, på DO:s presstjänst.

I går måndag fälldes Arbetsförmedlingen av tingsrätten. Diskrimineringsombudsmannen (DO) drev ett ärende där en 28-årig muslimsk man vägrat skaka hand med en kvinnlig företags-vd. Efter detta fick mannen ingen praktikplats eller ekonomisk ersättning. Efter mediarapporteringen gick telefonerna under tisdagen varm hos DO.

– Det har varit ett väldigt, väldigt tryck. Folk har ringt via växeln, till enskilda handläggare, jouren och till presstjänsten. Vissa anser att domen är bra för jämställdheten. Andra har varit upprörda och ansett att detta inte är bra alls, säger Sonya Aho på DO:s presstjänst.

Ringar på vattnet

Efter den fällande domen har DO blivit JO-anmälda av en man som anser att myndigheten medverkat till att diskriminera kvinnor genom att driva fallet. I sin anmälan skriver mannen att kvinnor diskrimineras av religiösa skäl och att DO understött detta genom sitt agerande i det specifika fallet.

DO ser dock inga negativa aspekter. Man tror istället att domen kan ge ringar på vattnet.

– Detta visar ju att statliga myndigheter inte kan behandla folk godtyckligt, de är skyldiga att ta hand om alla oavsett bakgrund och kön. Men också att religionsfriheten väger tungt i Sverige och att man skyddas av grundlagen, säger Sonya Aho.

Många reaktioner

Även Aftonbladets medarbetare har haft fullt upp att besvara telefonsamtal och inkommande mejl.

Stefan 101 skriver:

”Heder åt Aftonbladet som ändå vågar ta upp ett sådant fall, finns många flera på DO. Tycker det är osmakligt att man får högre skadestånd som "kränkt" än om man blir grovt misshandlad eller t.o.m. mördad”.

Publisert: