Läsarna: förbjud mördarhundarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsare vill ha ett förbud mot ”kamphundarna” – precis som i Danmark

1 av 5

Livsfarliga mördare eller människans bästa vänner?

I Danmark är kamphundarna snart förbjudna – och nu vill Aftonbladets läsare göra samma sak i Sverige.

– De ska inte få finnas, säger riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson (M).

I Danmark förbjuds elva hundraser som myndigheterna har bedömt som för farliga.

I Sverige finns inga planer på ett förbud, men enligt en omröstning på aftonbladet.se vill en övervägande majoritet att kamphundarna ska bort.

Av de 30 000 läsare som röstade i går var 73,7 procent för ett stopp mot kamphundar.

Riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson (M) är en av dem som är för ett svenskt förbud.

– Det har varit så många olyckor och incidenter med kamphundar att jag motionerade om att förbjuda dem. Jag kan inte se någon anledning att de ska få finnas, säger han.

Kriminella miljöer

Enligt Svenska kennelklubben finns det mellan 1 000 och 2 000 hundar som hålls för att skrämma och hota människor.

Hundarna finns ofta

i kriminella miljöer och inte sällan är de vanvårdade och plågade. Om Sverige skulle gå efter samma lista som danska myndigheter skulle 10 000 hundar beröras av förbudet.

– Vi tror inte på förbud och vi har redan en bra lagstiftning i Sverige. Polisen har goda möjligheter att agera mot de här hundarna och dess ägare. Men tyvärr används de alltför sällan, säger Ulf Uddman, vd på Svenska kennelklubben.

Nioårige Elias Pirani fick sin ena arm söndersliten av en pitbull som två gånger tidigare attackerat människor. Tidigare hade den bitit en 7-årig flicka och en 35-årig man. Men trots det agerade polisen först efter attacken mot Elias.

– Mannen med hunden frågade om de vågade klappa den. När Elias sträckte fram handen släppte han kopplet och hunden gick till attack, säger pappa Nezam Pirani.

Rädd för att gå ut

Pitbullens tänder slet upp ett stort köttsår i Elias arm och han kördes med ambulans till sjukhuset. Han syddes med tio stygn. Nu är bara ärret kvar, men Elias har blivit rädd för hundar och vågar knappt gå ut längre.

– Jag tycker absolut det behövs ett förbud och polisen måste agera mot de här hundarna redan vid första incidenten, säger Nezam Pirani.

Vill ha annan lösning

Artisten Dogge Doggelito är en stor hundvän och har två pitbulls.

– Det är bra att vi diskuterar problemet men de här hundarna finns redan i samhället och jag tror inte på att förbjuda dem. De tragiska är när de hamnar hos människor som inte ens kan ta hand om sig själva. De här raserna är väldigt starka och om de gör något kan det gå väldigt illa. Men vi måste leta andra lösningar än förbud, kanske hundkörkort.

Publicerad: