Wetterstrand pressad om allianssamarbete

"Inte en aktuell fråga"

På torsdagen var det Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet, som blev utfrågad av SVT:s Mats Knutsson och Anna Hedenmo.
På torsdagen var det Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet, som blev utfrågad av SVT:s Mats Knutsson och Anna Hedenmo.

Maria Wetterstrand (MP) var sist ut i SVT:s partiledarutfrågning.

Och språkröret pressades hårt om ett eventuellt samarbete med alliansen – och undvek frågan.

– Som vi ser det är det inte en aktuell fråga, sa hon.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var den siste av partiernas ledare att frågas ut av Anna Hedenmo och Mats Knutsson. Och programledarna lade stor vikt vid frågan om Miljöpartiets eventuella samarbete med alliansen, en fråga som aktualiserades när regionala miljöpartister öppnade dörren för ett samarbete.

"Oroväckande"

– Det är ju inte en aktuell fråga. Alliansen har gett jättetydliga besked om att de tänker sitta kvar som de gör nu och göra sig beroende av SD. Det är väldigt oroväckande, sa spåkröret i SVT.

Hon fortsatte:

– Det är SD:s önskedröm. De kommer inte sky några medel och kommer använda varenda läge de får för att utpressa alliansen. Jag tror att det är en mycket, mycket farlig position.

Efter fler påtryckningar från programledarna kom Wetterstrand med ett halvt besked:

– Jag och Peter Eriksson har jobbat hela tiden att ta oss bort från en stödpartiroll och vi tänker inte bli ett stöd för alliansen.

Vill bjuda in FP och C

I stället försökte hon öppna upp för ett samarbete med ett par av allianspartierna.

– Vi är beredda från den röda sidan att bjuda in Centern och Folkpartiet.

Inget besked om kärnkraft

En stor del av utfrågningen handlade även om kärnkraftens varande eller icke – och där var beskedet att man ska avvakta.

– Vi ska göra en utvärdering av det under perioden. Vill inte göra någon bedömning om när man kan stänga ner någon reaktor eftersom vi kommit överens om att vi ska utvärderingen det efter valet.

– Om 40 år kommer vi definitivt att ha ett system som bygger på förnybar energi. Jag tycker det är oansvarigt att uppfylla våra kortsiktiga behov av el med en källa som skapar radioaktivt avfall som måste hållas avskilt från människan i 100 000 år.

Vill inte kommentera bröstpumpar

När frågan om Vänsterledaren Lars Ohlys utspel om bröstpumpar kom upp svarade Maria Wetterstrand kort.

– Jag tänker inte ta någon diskussion vad folk ska göra vad gäller bröstpumpar, sa hon och skrattade.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN