Nyheter

Kim har somnat in

Av: 

Staffan Lindberg

William Svärd

NYHETER

Kim, 32, är död.

Hon avled i dag på Danderyds sjukhus efter att hennes respirator stängts av.

I dag fick Kim som hon ville. På egen begäran sövdes hon först ner, sedan stängdes den respirator som hållit henne vid liv av. Vid sin sida hade hon sin familj och sina närmaste vänner.

I flera artiklar har Aftonbladet följt Kims kamp för att få avsluta sitt liv. Hon led av tumörsjukdomen neurofibromatos och var förlamad i hela kroppen.

Bad att få dö

Till slut fick hon nog av att leva sitt liv på en brits med en slang i halsen. Hon kom fram till att hon inte längre ville leva, och skrev i mars ett brev till Socialstyrelsen där hon bad att få avsluta den livsuppehållande behandlingen.

"Så länge jag ännu har min kropp och min hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv så länge det är värdigt", bad hon.

Fick svar

I förra veckan kom svaret.

Socialstyrelsens besked är att det är upp till var och en att avstå från vård, även livsuppehållande sådan. Den som vill stänga av sin respirator ska alltså få det, utan att det handlar om aktiv dödshjälp som är förbjudet i Sverige.

Det som gjorde Kims fall knivigare var att hon ville bli nedsövd först. Men enligt Socialstyrelsen ska en patient få bli det om hon vill.

Vilket alltså skedde i dag på Danderyds sjukhus.

Blev förlamad

Kim föddes med sin sjukdom. När hon var sex år gammal försökte läkarna operera bort tumören. Men ingreppet misslyckades och Kim blev i stället förlamad från huvudet och nedåt.

För några år sedan kunde hon ta sig ut med hjälp av en elrullstol och träffa vänner. Men de sista åren orkade hon inte längre utan behövde assistenter dygnet runt som klädde henne, matade henne, borstade hennes tänder och vakade över respiratorn.

Fram till i dag var det den som höll henne vid liv.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter