Historiskt valmanifest från rödgröna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De rödgröna har pö om pö levererat sina vallöften.

Men ett antal frågetecken kvarstår:

Blir det sänkt moms på restauranger, tredelad föräldraförsäkring och begränsningar för vinst i vård, skola och omsorg?

På tisdagen ska de rödgröna lägga fram sitt valmanifest. Det är historiskt. För första gången går de tre partierna inte till val på sin egen politik i första hand utan på en kompromiss där det syns vilka hjärtefrågor som respektive parti fått offra.

Några riktigt svårhanterliga gamla surdegar har partierna klarat av.

Miljöpartiet och Vänstern fick Socialdemokraterna att gå med på att de svenska styrkorna i Afghanistan ska börja dras tillbaka redan nästa år och att uttåget ska vara avslutat 2013. Men i kompromissen står också att tillståndet på marken avgör, vilket innebär att löftet snarare är en förhoppning.

Socialdemokraterna fick de andra två att ansluta sig till att betyg ska ges från årskurs sju, vilket V-ledaren Lars Ohly kallat för partiets "största offer" och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kallat "väldigt jobbigt".

Kompromiss om skatter

MP gav upp sitt motstånd mot förmögenhetsskatten. Fyra miljarder ska den nya skatten på förmögna ge statskassan, men motsättningarna kvarstår och allt har lagts i en utredning, som får två år på sig.

Alliansen kallade sitt valmanifest för Jobbmanifestet. Även de rödgröna koncentrerar sitt svar, som går under benämningen regeringsplattform, på jobben.

Miljöpartiet har drivit kravet på sänkt tjänstemoms för restauranger, frisörer och verkstäder för att få fram fler jobb. S-ledaren Mona Sahlin har låtit förstå att hon känner sympati för det.

Det kommer också att utlovas fler satsningar på jobben förutom bland annat de 100 000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser som fanns med i den gemensamma vårbudgeten.

Gamla blir vinnare

Pensionärerna hör till vinnarna. Alliansen har plussat på sin skattesänkning på 5 miljarder som lovades i våras till 7,5 miljarder år 2011. Den summan hade de rödgröna i sin vårbudget och de har nu lovat att hela skattegapet ska bort under mandatperioden, vilket totalt kostar 17,5 miljarder, om ekonomin tillåter.

Det har rått skilda uppfattningar mellan V och S om gapet ska avlägsnas genom en kombination mellan sänkta och höjda skatter, vilket Ohly förfäktat, eller enbart med skattesänkningar, vilket Sahlin trummat in som den gemensamma rödgröna linjen. I söndags medgav Ohly att det står något sådant i den kommande regeringsplattformen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN