Jätteplanet har lämnat Sverige

avVictor Stenquist

Världens största
flygplan på besök

1 av 5 | Foto: Per-Olof Sännås
Lastplanet Antonov 225 mellanlandade i dag på Arlanda – på eftermiddagen lyfte det i regnet.

Världens största flygplan har besökt Sverige.

Det byggdes för att frakta rymdraketer – men får nu nöja sig med turbiner.

Lastplanet Antonov 225 mellanlandade i dag på Arlanda.

Världens största flygplan byggdes 1988 i Sovjetunionen av företaget Antonov. Planet fick namnet Antonov 225 och dess uppgift var att frakta ryska rymdfärjor mellan tillverkningsplats och uppskjutningsanläggning. Nu har det unika planet gjort ett kortbesök i Sverige.

Blev förvånade

– Det kom in en förfrågan om vi kunde och ville ta emot ett plan, och det är klart att vi lyfte på ögonbrynen när vi såg vad det var för plan. Men vi tyckte det var jättekul, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.

Det 84 meter långa planet väger 285 ton utan last och har en lastförmåga på 250 ton och har numera fått andra uppgifter än att frakta rymdfärjor. Den kommer närmast från Kanada – fullastad med turbiner.

Stopp på Island

Innan det vid midnatt landade på Arlanda hade planet gjort ett stopp på Island, och efter att det lyft vid 16.00 på torsdagen var destinationen Ukraina – där planet numera hör hemma.

– Den byggdes ju 1988 i Sovjetunionen, ett år innan muren föll. Det stod väl inget om bullernivå i de tekniska datan på den tiden. Man kan alltså anta att den inte är särskilt tyst och drar mycket bränsle. Men det är ett annorlunda och spännande besök, säger Jan Lindqvist.

Flygofiler har ringt

Och intresset för det ovanliga planet har varit stort bland svenska entusiaster.

– Många flygofiler har ringt och frågat när den kommer och man kunde se den från fraktområdet här på Arlanda. Planet finns bara i ett exemplar och det har mig veterligen aldrig landat i Sverige.

Last på ryggen

Och förutom att det är världens största plan finns en annan speciell egenskap.

– De har ju kört den ryska rymdfärjan på det här planet som är förberett för att ta last på ryggen. Som en takbox helt enkelt. Det är ganska ovanligt, säger Jan Lindqvist.

Även passagerare inne på Sky City på Arlanda kunde se när planet på torsdagseftermiddagen lämnade Arlanda och så småningom Sverige från bana 1.