Rektor och präst anmälda efter Uppdrag granskning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-25

Linnea, 14, våldtogs på sin högstadieskola. Ingen trodde på henne. Linneas skolkompisar tog ställning för killen, och hon stod ensam. På skolavslutningen möttes pojken med jubel. Foto: SVT

Efter Uppdrag gransknings reportage där en våldtäktsman hyllas under offrets skolavslutning, har både rektorn och prästen anmälts.

I dag är prästen ångerfull:

– Det blev så fruktansvärt fel. Jag ber om ursäkt till flickan och till hennes familj för att vi inte tog vårt ansvar, säger prästen till Aftonbladet.

Programmet berättade om den 14-åriga flickan Linnea som våldtogs på en skoltoalett av en äldre pojke. Efter våldtäkten tog både elever och vuxna i det lilla samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik pojkens parti. Bland annat startades en Facebookgrupp till stöd för pojken som snabbt fick 4 000 medlemmar. På flickans skolavslutning – som hon dock inte själv ville närvara vid – möttes pojken med öppna armar, trots att han flyttat till en annan skola. Prästen sade efteråt att han tyckte det var en fin gest. När reportern frågar prästen hur det påverkar den våldtagna flickan att gärningsmannen tilläts dela ut blommor i kyrkan har han inget svar.

– Det vet jag inte.

Reportern: har du funderat på det?

– Nä.

Våldtog ytterligare en flicka

Omedelbart efter programmet anmäldes prästen till kyrkans domkapitel, som är kyrkans interna domstol. Enligt en av anmälningarna har prästen invaggat församlingsborna i att våldtäkten på den 14-åriga flickan aldrig ägt rum. Därmed bidrog han till att samme pojke senare på skolavslutningskvällen våldtog ytterligare en flicka, enligt anmälan. En sådan anmälan kan i allvarliga fall leda till att prästen förlorar sin prästrätt.

Till Aftonbladet säger prästen Lennart Kempe att han nu ångrar sig.

– Det blev så fruktansvärt fel. Jag ber om ursäkt till flickan och till hennes familj för att vi inte tog vårt ansvar.

"Pojken gjorde en kupp"

Lennart Kempe säger att han inte visste vad som skulle hända i kyrkan, och att den våldtäktsdömde pojken gjorde en kupp när han plötsligt började dela ut blommor till sina gamla klasskamrater.

– När eleverna fick sina betyg kuppar han sig fram och delar ut blommor, och sen applåderar hela kyrkan.

Du sade ju efteråt att det var en fin demonstration?

– Det är det som är så idiotiskt. I min blåögda värld tänkte jag att han bara ville säga adjö till sina klasskamrater. Inte att det handlade om våldtäkten och att filmen när alla applåderar skulle användas på internet.

Rektorn anmäls också

Även rektorn på Bjästaskolan, Inger Karlsson, och en av lärarna har anmälts, men till Justitieombudsmannen (JO). Det rapporterar SVT:s Mittnytt. Orsaken är deras passiva hantering av fallet med Linnea. Enligt anmälaren är deras brott "uppenbart". I programmet säger både rektor och lärare att de ville förhålla sig "neutrala". När reportern frågar vad det skickar för signaler till ungdomarna att skolan inte tog ställning för brottsoffret medger rektorn att de gjort fel.

– Ja, det skickar ju inga bra signaler, säger hon.

Aftonbladet har sökt Inger Karlsson för en kommentar.

”Måste skärpa oss”

Biskopen i Härnösands stift, Tuulikki Koivunen Bylund, reagerade starkt efter tv-programmet.

– Som kyrka ska vi stå på de utsattas sida, säger hon.

– Reportaget är en allvarlig signal för oss alla som bär ansvar för vår kyrka. Vi måste skärpa oss när det gäller att försöka förstå ungdomars verklighet och särskilt att se unga kvinnors utsatthet, säger hon vidare.