Tungt kriminella kan stoppas från examen

avJonas Blomquist, Minimedia

”Det är diskriminering”

Ett avtjänat fängelsestraff behöver inte betyda att du är helt fri.

Nu vill Uppsala universitet ge företag och myndigheter möjligheten att stoppa studenter med ett kriminellt förflutet att genomgå praktik på hälso- och sjukvårdsutbildningar. Något som i många fall skulle hindra dem från att ta examen.

Efter att en tidigare morddömd person antagits till Läkarutbildningen vid Uppsala universitet och sedan nekats en praktikplats av Landstinget har Högskoleverket, på uppdrag av regeringen, utrett om personer dömda till allvarliga brott ska få studera vid landets universitet och högskolor.

Kan hindra examen

Inget beslut har tagits från regeringen, men i sin rapport säger Högskoleverket att ett kriminellt förflutet inte ska hindra studier. Nu vill dock Uppsala universitet ge företag och myndigheter möjligheten att kolla i belastningsregistret och om de vill, stoppa de med ett kriminellt förflutet att genomgå praktik på hälso- och sjukvårdsutbildningar. Något som kan hindra dem från att ta examen.

– Alla måste ha chansen att läsa en teoretisk utbildning, oavsett bakgrund. Det är inte här på universitetet det blir problematiskt, utan i kontakten med exempelvis elever eller patienter under praktikperioderna, säger Kerstin Sahlin, prorektor på Uppsala universitet till UNT.se.

”Diskriminering”

Peter Söderlund är ordförande för X-cons, som hjälper före detta kriminella att komma tillbaka i samhället. Han anser att Uppsala universitets inställning är diskriminerade.

– Jag tycker det är diskriminering mot den kriminalvårdspolitik som drivs i Sverige. Det kommer ständigt signaler att man ska stänga av vissa delar av arbetsmarknaden för före detta kriminella. Risken med det här att det kan bli okej för andra företag att jobba på samma sätt, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Har man avtjänat ett fängelsestraff ska man ha samma chanser som alla andra. Om man inte låter före detta kriminella komma tillbaka i samhället blir misslyckandet mycket större.

ARTIKELN HANDLAR OM