Nyheter

Slarvar med offentlighetsprincipen

NYHETER

Bara hälften får godkänt

Många svenska myndigheter sköter inte den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen. Endast hälften av 322 testade myndigheter får godkänt i en granskning som Dagens Nyheter genomfört.

FOTO: SCANPIX
FOTO: SCANPIX

För Försäkringskassan tog det över fem veckor att svara på ett mejl – trots att det enligt lagen ska ske inom 1–2 dagar.

– Den handläggningstiden är fullständigt oacceptabel, säger Nils-Erik Karlsson, stabsjurist på Försäkringskassan.

Men Försäkringskassan är inte ensam bland myndigheterna om att slarva med reglerna för öppenheten. När DN begärde ut uppgifter från 322 myndigheter lämnade färre än 161 ut dem i tid. Bland de icke godkända fanns även riksdagen och regeringskansliet.

Ser över rutinerna

Justitieminister Beatrice Ask (M) uppmanar nu vissa av myndigheterna att se över rutinerna.

– Offentlighetsprincipen är viktig. Det är en grundbult inom svensk förvaltning. Det är viktigt att man får ut de handlingarna man ska ha ut. Det finns riktlinjer om hur lång tid det ska ta och det verkar som om det har tagit lång tid i det här fallet, säger hon till DN.

Offentlighetsprincipen innebär att vem som helst kan begära att få ta del av handlingar på myndigheter. Alla handlingar som kommer in eller skickas ut är i princip offentliga, även mejl, fax och sms.

TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter