”Leta aliens på jorden – inte i rymden”

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor konferens om utomjordingar i London

Forskarna är ganska säkra på på att vi inte är ensamma i universum.

Men bevisen på det kan finnas närmare än du tror.

Den här veckan pågår en konferens i London: ”Att upptäcka utomjordiskt liv och konsekvenserna av det för vetenskap och samhälle”.

Flera av professorerna har framhållit att det är dags att vända sökarljuset mot jorden i stället för mot rymden.

– Vi måste ge upp tanken på att ET ska skicka oss ett anpassat meddelande – och inta en annan utgångspunkt, säger professor Paul Davies, fysiker vid Arizona University, till The Times.

”Skugguniversum”

Davies menar att det bästa sättet att bevisa utomjordiskt liv är att leta på jorden.

Han säger att forskarna måste börja söka efter ”konstiga” mikrober som kommer ifrån ett ”skugguniversum” i exempelvis öknar, saltvattenhaltiga insjöar och torra dalar i Antarktis – ställen där vanligt liv har svårt att existera.

Bevis på andra former av liv på vår jord – skulle enligt honom bevisa förekomsten av utomjordingar.

Professor Paul Davies är i prominent sällskap under konferensen vid Royal Scociety, Storbritanniens nationella vetenskapsakademi.

För det är inte ljusskygga konspirationsteoretiker och sci-fi-nördar som gästar eventet. I stället är det representanter från Nasa, European Space Agency och FN:s Kontoret för frågor beträffande yttre rymden, som tillsammans med forskare och experter från hela världen firar 50-årsjubileumet för Programmet för sökandet efter intelligent liv i rymden.

Glädje – inte rädsla

En av deltagarna är Felissa Wolfe-Simon, från United States Geological Survey, USA:s Geologiska Undersökning.

Hon undersöker för närvarande om arsenik som hittats på förorenade platser, som Mono Lake i Kalifornien, kan ge upphov till livsformer på samma sätt som våra livsformer använder sig av fosfor.

Men professor Colin Pillinger, som ledde Marslandningen med Beagle 2, är skeptisk.

– Jag föredrar att arbeta vetenskapligt – det där är sci-fi. Du måste vara galen om du letar efter arsenikbaserat liv.

Enligt honom är Mars det troligaste stället där människan kan upptäcka utomjordiskt liv.

"Ser ut som människor"

Konferensen kommer också att beröra hur människor kommer att reagera när en kontakt med intelligent utomjordiskt liv etableras.

– Det är lätt att föreställa sig ett omfattande psykogiskt sönderfall och socialt kaos. Men historiska prototyper, reaktioner på falska alarm och resultat av studier, tyder på att den förmodade reaktionen på en upptäckt av mikrovågsstrålning från ljusår bort, är liknöjdhet, eller kanske förtjusning, säger Albert Harirson, från University of California.

Enligt professor Simon Conway Morris vid Camebrigde University borde utomjordingar dessutom se ut som oss människor, med huvuden, lemmar och kroppar. I alla fall om de utvecklats genom samma biokemikalier som oss.

– I grund och botten är möjligheterna förvånandsvärt begränsade. Jag tror inte att en alien ser ut som oformlig klump. Om det finns aliens där ute så borde de ha utvecklats genom evolution precis som oss.

Publicerad: