Bloggar om allt – nästan

Den 3 februari koras Sveriges bästa bloggare. Här är de fem nominerade i kategorin Vardagsliv & fritid.

VARDAGSBLOGGARE. Hanna Fridén, 23, är nominerad till Stora Bloggpriset och skriver om allt från sjuka kvinnoideal till tarmproblem.
VARDAGSBLOGGARE. Hanna Fridén, 23, är nominerad till Stora Bloggpriset och skriver om allt från sjuka kvinnoideal till tarmproblem.

Hon kallar sig själv 80-talist med superhjältekomplex som räddar världen – en PMS i taget.

Nu är Hanna Fridén, 23, nominerad till Stora bloggpriset.

– Jag lär känna mig själv genom att blogga, säger hon.

Om Hanna Fridén får sätta en stämpel på sig själv blir det ”feministisk, estetisk stilfascist.”

På sin blogg blandar hon seriestrippar och teckningar med foton på ”dagens outfit”. Hon skriver om allt från sjuka kvinnoideal till sina egna tarm­problem, om feministiska dilemman och PMS-smärtor.

Offentlig menscykel

Hanna Fridén kan ha Sveriges mest väldokumenterade menscykel och landets mest fotograferade uppblåsta mage, men hon säger att hon faktiskt inte vågar skriva om vad som helst.

– Jag vågar inte blogga om allt. Men jag vet inte varför folk tycker att helt naturliga kroppsfunktioner som de flesta av oss har, om man inte är en märklig liten plastdocka, skulle vara särskilt utlämnande. Jag har om inte annat mycket svårt att se det som pinsamt. Okej, jag har mens, vad ska någon göra av den informationen? Skvallra om det till folk?

Vilket hål i Bloggsverige, om något, tycker du att din blogg fyller?

– Den förmedlar viktiga frågor på ett synnerligen lättsmält vis. Det behövs mer sånt.

Politiska bloggar för sig ofta med ett språk som inte är särskilt inbjudande och riktar sig oftast till folk som redan är intresserade av frågorna. Det är synd, tycker jag, med tanke på att det viktigaste är att man når ut till målgrupper som annars inte skulle komma i kontakt med vissa frågor.

Lär känna sig själv

Vad ger det dig rent personligen att blogga?

– Jag lär känna mig själv. Du kanske vet vem du är, så att säga, utifrån ditt eget pers­pektiv. När du skriver om dig själv lär du dig att se dig utifrån med, ibland skrämmande, ibland trevligt. I vilket fall mycket utvecklande. Men visst kan det tära ibland, speciellt när du gått över en gräns. Men livet är inte enkelt eller smärtfritt, och man lär sig på vägen vad som fungerar och inte.

Ilska blir klickfest

Finns det några gyllene blogg­regler man bör följa för att få många läsare och bli en framgångsrik bloggare?

– För att få många läsare är det givetvis bra med mycket bilder, korta, koncisa texter varvade med ett fåtal längre inlägg , och en hel del provokativa ilskeutbrott. Men det skapar bara trafik, inte anseende. Så det beror på vad du helst vill ha. Vill du vara kändis eller vill du vara stolt över det du gör? Du kommer att aldrig få båda, näm­ligen.

Omröstningen – så går den till

1. Bloggpanelen nominerar
En inbjudan har skickats ut till de 100 mest betydelsefulla bloggarna i Sverige om att delta i bloggpanelen till Stora Bloggpriset. Inbjudan baseras på de bloggar som är mest länkade till, mest valda som favoriter och mest trafikerade enligt Bloggportalen.se. Ett antal bloggare är även specialinbjudna. Panelen nominerar fem bloggar i varje tävlingskategori. En blogg kan bara nomineras i en kategori.

2. Folket röstar
Mellan den 7 och 22 januari kan svenska folket gå in och rösta på Storabloggpriset.se.

3. Vinnarna presenteras
Den 3 februari anordnas en galakväll på Nalen i Stockholm där vinnarna presenteras och prisutdelningen av Stora Bloggpriset sker.

Stora Bloggpriset
Publisert: