”Jag kan avsluta fjärde manuset”

NYHETER

Eva Gabrielsson i sin kommande bok: Sista delen i Millenniumserien kan bli verklighet

Foto: KAN FÅ FORTSÄTTNING Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander i succéfilmen ”Män som hatar kvinnor”. I dag avslöjar Aftonbladet att Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson i sin kommande bok berättar att hon kan avsluta det påbörjade fjärde bokmanuset.

PARIS/STOCKHOLM. Fjärde boken i Millenniumserien kan bli verklighet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson i sin kommande bok berättar att hon kan avsluta det påbörjade manuset.

I ”Guds hämnd” tar Lisbeth Salander bort sina tatueringar.

Foto: Eva Gabrielsson.

Eva Gabrielssons bok om sitt liv med succéförfattaren Stieg Larsson, ”Millennium, Stieg & Moi”

kommer ut på franska den 19 januari nästa år.

Aftonbladet har tagit del av ett okorrigerat manus av boken och kan i dag avslöja att den påbörjade fjärde boken om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander kan ges ut. Färdigskriven av Eva Gabrielsson.

Men då kräver hon att få juridisk kontroll över rättigheterna till Stiegs verk.

I slutet av ”Millennuim, Stieg & Moi” skriver författarna att Gabrielssons advokat Per-Erik Nilsson redan i augusti 2005 lade fram ett förslag till familjen Larsson och till Norstedts förlag, som gick ut på att Gabrielsson skulle få sköta de moraliska rättigheterna till Stiegs verk.

”På så vis hade jag kunnat arbeta lagligt med hans texter och avsluta den fjärde delen, vilket jag kan göra”, skriver Gabrielsson.

Att hon kan göra det beror på att böckerna är ett pussel av Stiegs och hennes liv, och att de ofta har skrivit texter tillsammans, skriver Eva Gabrielsson.

Avslöja mysteriet

I förordet skriver medförfattaren Marie-François Colombani:

”Om hennes begäran accepteras kommer hon att avslöja mysteriet kring den fjärde delen, vars tillkomst hon har följt inifrån på samma sätt som hon gjort med de tre första delarna.

På så vis kan vi som älskar Millennuim fortfarande hoppas att en dag åter möta våra hjältar. Och Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fiender kan börja darra.”

”Fråga henne”

Gabrielsson ville i går inte kommentera om hon verkligen vill skriva klart fjärde delen eller inte.

Men varför skriver din

medförfattare att du kan tänka dig det?

– Ja, du får väl fråga henne. Jag kan inte stå för vad hon har skrivit i sitt förord. Det är hennes uppfattning.

Du delar inte uppfattningen i förordet?

– Jag vet inte hur jag ska svara på det faktiskt. Allting har fallit på de juridiska formaliteterna.

Men om du fick rättigheterna – skulle du skriva den då?

– De vill ju inte det, så det är rent hypotetiskt.

Enligt Colombanis förord kommer boken att få titeln ”Guds hämnd”. Senare i boken skriver man att det i alla fall varit arbetsnamnet.

Gabrielsson skriver att det påbörjade manuset till den fjärde boken, som hon uppger att hon inte vet var det finns, bör vara på drygt 200 sidor.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att fjärde boken delvis utspelar sig i norra Kanada.

”Handlingen utspelar sig 120 kilometer norr om Sachs Harbour på Banks Island i september månad”, skrev Stieg i ett mejl till en vän några månader innan han dog i november 2004.

Personlig förändring

I Gabrielssons kommande bok avslöjar hon också att Lisbeth Salander genomgår en personlig förändring i den ännu ofärdiga del fyra:

”I den boken befriar Lisbeth sig efter hand från sina demoner och fiender. Varje gång som hon lyckas hämnas på en person som gjort henne illa, fysiskt eller psykiskt, ser hon till att ta bort den tatuering som symboliserar den personen.”

Tatueringarna har fungerat som en ”krigsmålning” för Salander. Hennes piercningar var däremot mer en modefluga, avslöjar hon i boken.

Enligt Stiegs bror Joakim Larsson erbjöd familjen redan 2007 Eva Gabrielsson att, med hjälp av en författare, skriva klart fjärde boken. Men med kravet att hon själv skulle stå som författare, med tillägget: ”efter en idè av Stieg Larsson”.

– Men det där funkar bara om jag samtidigt har den legala rätten att ändra i texterna rent generellt, säger Gabrielsson.

Enligt Stiegs bror Joakim Larsson hade de en juridisk lösning som fungerade, där Eva Gabrielsson skulle vara med och dela förvaltningen.

– Men hon ville över huvud taget inte diskutera idén, säger han.