Deras jul – ett eldhav

NYHETER

De fick fly från julbordet: Det är fruktansvärt

1 av 3 | Foto: SPRED SIG SNABBT Familjen Edh försökte bekämpa branden i pannrummet. Men när brandkåren anlände fick elden ny fart och huset blev snabbt övertänt.

Julfriden byttes mot eldkaos – mitt under middagen.

På julafton blev familjen Edh hemlös.

– Det är helt fruktansvärt, säger mamma Lotta.

De senaste dagarna har sju svenskar dött i bränder.

Lotta Edh hade precis kommit hem från jobbet och satt sig ner för att äta julmiddag med familjen i Blomsfors, två mil söder om Kisa. Plötsligt hörde hon ett ljud från farstun. Barnen Johan, 18, och Sofia, 16, trodde att någon kom på besök och gick mot dörren.

Då upptäckte de att husets vedeldade panna stod i lågor.

– ’Det brinner!’ skrek Johan. Sedan sprang de och hämtade brandsläckare och försökte släcka elden, säger Lotta Edh.

Medan Johan bekämpade branden började Lotta och Sofia slänga ut brinnande föremål från pannrummet. För ett ögonblick trodde de att situationen var under kontroll. Men lagom till att brandkåren kom till platsen fick elden nytt liv. Snart stod hela huset i lågor.

Spred sig i väggarna

– Troligtvis är det murstocken som har spruckit och så har elden spridit sig till väggarna därifrån, säger Tomas Blixt, insatsledare på plats.

Familjen lyckades ta sig ut ur det eldhärjade huset. Från gårdsplanen tvingades de se på när brandkåren förgäves försökte rädda deras hem. Men huset och alla julklapparna försvann i lågorna.

– Klart att man är chockad nu så här i efterhand men min tanke då var bara: vart ska jag sova i natt? Det är ju inte varje dag ens hus brinner ner, säger Lotta Edh tyst.

Klarade sig helskinnade

Bortsett från några brännblåsor på pappa Pelles hand, klarade sig samtliga i familjen oskadda. Av Pelles äldre dotter Evelina fick de i natt låna en lägenhet att sova i. I dag börjar sökandet efter en ny bostad.

– Det är helt fruktansvärt men det är inget vi kan göra någonting åt nu. Huvudsaken är att ingen är allvarligt skadad, säger Lotta.

De senaste dagarna har sju personer dött i bränder runt om i landet. Bara på julafton dog tre personer. I Hagfors omkom en 65-årig man på julaftonskvällen sedan lägenheten börjat brinna. I Rimbo utanför Norrtälje dog en person natten till i går i en villabrand. Och utanför Svenljunga avled en kvinna när hennes hus brann ner.