Över 100 indiska ungdomar försvunna i Sverige

NYHETER

Indisk firma lurade svenska skolor att starta utbildningar- eleverna hoppade av

En misstänkt människosmuggelhärva med indiska ungdomar har nystats upp. Över hundra indiska ungdomar har betalat runt 70 000 kronor till en agent som sedan ordnat utbildningsvisum och studieplats i Sverige åt dem. De flesta eleverna dök aldrig upp på utbildningen och befinner sig nu illegalt i Europa.

Förra året kontaktade den indiska firman The Hope Consultancy det svenska utbildningsföretaget Travel Education Centre och bad dem starta en eftergymnasial utbildning. I kontraktet ulovade The Hope Consultancy 23 elever, skriver Dagens Nyheter.

Endast fyra slutförde utbildningen

På uppropet kom åtta elever och i slutändan var det endast fyra som slutförde utbildningen.

Dessutom var det problem med betalningen. Den indiske agenten hade endast skickat hälften av de 42 000 kronor per person som utbildningen kostade.

När Travel Education Centre bad de indiska ungdomarna om resten av avgiften sade de att de redan betalat in hela summan till agenten. Dessutom hade de betalat extraavgifter för kurslitteratur och flygbiljetter till agenten, skriver Dagens Nyheter.

Lever illegalt i Europa

En av de fyra ungdomar som fullföljde utbildningen berättar för Dagens Nyheter:

- Det är omöjligt för många indier att få visum till Europa. För pengarna fick de uppehålltstillstånd för studier, som gör att de lättare kan ta sig mellan de 15 länderna i Schengen. De hade redan från början planerat att resa vidare till släktingar eller så kallade släktingar, i andra europeiska länder. Sedan skulle de jobba svart och skapa sig en framtid i Europa.

Ett hundratal försvunna

Förtuom Travel Education Centre har även andra utbildingsföretag ordnat utbildningar för unga indier, och sammanlagt ett hundratal indiska ungdomar har försvunnit efter att ha fått uppehållstillstånd för studier på svenska skolor.

Migrationsverket kommer troligen inte bevilja fler studievisum för indiska studenter som söker eftergymnasiala utbildningar.

- Det är inget formellt beslut. Men vi kommer att vara restriktiva även om de svenska utbildningarna är seriösa, sägr Kent Sjöholm, handläggare på Migrationsverket, till Dagens Nyheter.

Anna Lindström