Norrmän läser fler sms än svenskar - bakom ratten

NYHETER

15 av 100 läser meddelanden - svenskar värst på skicka sms under färd

Minst 15 av 100 bilister i Norge, eller 16,6 procent, läser sms när de kör bil.

Svenska förare skickar däremot fler textmeddelanden ute på vägarna än sina norska grannar. 6,2 procent av de tillfrågade svenska förarna uppger att de sms:at bakom ratten. Motsvarande siffra för Norge är 5,9 procent.

Foto: Förare som sms:ar när de kör bil utgör en fara i trafiken.

Försäkringsbolaget If lät fråga 500 bilister i Sverige, Finland och Norge om deras sms-vanor i trafiken. Av de norska förarna svarade 16,2 procent att de läser sms medan de kör bil. Svenska förare ligger inte långt efter - 12,2 procent svarade att de kollar inkorgen på vägarna. För Finland är motsvarande siffra ungefär hälften, eller 6,8 procent.

Svenska bilister skickar däremot fler meddelanden bakom ratten än sina nordiska grannar. 6,2 procent uppger att de sitter och författar när de kör bil. Motsvarande siffra för Norge är 5,9 procent. Återigen är de finländska bilisterna mer fokuserade på trafiken än sina grannar. Bara 2,6 procent uppgav att de sms:ar när de kör bil

Beror på övermod

Nils Petter Gregerson, trafiksäkerhetschef på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och tillika professor i folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet, tycker att de svenska bilisternas vanor är oroväckande.

– De tror att de klarar av att fixa med mobilen samtidigt som de kör bil. Samma inställning gäller de flesta som kör för fort. Många är helt enkelt övermodiga, säger han.

Även Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö tycker att sms:andet inte hör ihop med bilkörning.

- Det är omdömeslöst. All distraktion bakom ratten medför risker i trafiken - det vet vi, säger Skogö.

Flera europeiska länder har infört mobilförbud i trafiken, något som också diskuterats i Sverige. I vissa länder tillåts inte ens hands free-lurar,

- Vi uppdaterar vårt ställningstagande successivt i den här frågan, säger Ingemar Skogö.

Svårt införa totalförbud

Kommer man att införa totalt mobilförbud bakom ratten i Sverige?

- Det kan jag inte svara på. Det finns många saker som kan distrahera en förare under färd - barn som bråkar, tjafs med den som sitter brevid, allmän irritation, radion och inte minst de nu så populära GPS:en. Var ska man dra gränsen för vad som ska förbjudas?, säger värverkets direktör Ingemar Skogö.

I undersökningen tillfrågades 500 förare i varje land.

Dino Stén