Dödsskjutningar blir allt vanligare

”Handlar om importerade kulturmönster”

I helgen sköts en 23-åring till döds i Helsingborg. ”Det rör sig om uppgörelser i den undre världen”, säger Henrik Malmquist, chef på länskriminalen i Skåne.
I helgen sköts en 23-åring till döds i Helsingborg. ”Det rör sig om uppgörelser i den undre världen”, säger Henrik Malmquist, chef på länskriminalen i Skåne.

Polisen har inga spår efter den eller de som sköt ihjäl en 23-årig man på öppen gata i Helsingborg i helgen. Dödsskjutningen är den senaste i en lång rad liknande brott i Skåne.

– Det rör sig om uppgörelser i den undre världen. Att skjuta någon på öppen gata kan vara ett sätt att signalera till andra kriminella att de inte kan känna sig säkra någonstans, säger chefen för länskriminalen i Skåne, Henrik Malmquist.

Han konstaterar att den här typen av våldsamma uppgörelser på allmän plats har ökat markant de senaste åren.

Henrik Malmquist menar att det beror på att vi nu har en organiserad brottslighet i Sverige som inte fanns för 10–15 år sedan.

– Det handlar om importerade kulturmönster som inte är typiskt svenska, säger han.

Manar till försiktiget

Förutom den mördade 23-åringen, som var från Stockholm men vistats en längre tid i Nordvästskåne, skottskadades också hans 23-årige kamrat från Landskrona. Han har nu hörts av polisen, men Henrik Malmquist vill inte gå in på vad han har sagt.

– Generellt kan man säga att de här personerna inte brukar vara särskilt meddelsamma, trots att de ofta vet vem som är ute efter dem, säger han.

Han tror inte att skottlossningarna utgör någon större fara för allmänheten, men manar ändå till försiktighet:

– Om man skulle hamna i en sådan här situation ska man hålla sig på avstånd. Och gärna iaktta vad som händer, för vi är mycket angelägna om att klara upp sådana här brott.

Sju skottlossningar på gator i Skåne

Maria Wernhult (.se)

Publisert: