Eleverna kräver betyg i uppförande

NYHETER

Tröttnade på buset och bråket i skolan: Någonting måste göras

Foto: Lukas Lång, 14, och hans kompisar i Östra Ljungby har i en skrivelse som nått regeringen krävt att de gamla ordnings- och uppförandebetygen ska återinföras. ”Majoriteten på skolan är för det”, säger han.

Lukas Lång och hans kompisar på Pilagårdsskolan i Östra Ljungby tröttnade på buslivet i skolan – nu kräver de att betyg i ordning och uppförande återinförs.

– Vi tror att det skulle få god effekt på ordningen i skolan, säger Lukas Lång.

Redan i höstas bestämde Lukas Lång, 14, och hans kamrater i Pilagårdsskolans elevråd sig för att börja jobba för att ordningsbetyg ska återinföras i skolan. Det hade då varit bråk och stök på skolan en längre tid, och många var trötta på buslivet.

– Det var frågan om rena sabotage. Skåp togs sönder, soffa efter soffa förstördes. Folk kom försent och var uppkäftiga mot lärarna, säger Lukas Lång.

– Vi kände att något måste göras.

”Majoriteten för det”

Sagt och gjort. Elevrådet författade en skrivelse, i vilken man kräver att betyg i ordning och uppförande införs omgående.

Skrivelsen skickades sedan till Klippans kommun, där man i sin tur vidarebefordrade skrivelsen till regeringen.

Nu har eleverna fått svar från utbildningsdepartementet, där man försäkrar att den borgerliga alliansregeringen har för avsikt att ”låta skolor som så önskar skall få ge skriftliga omdömen i ordning och uppförande”.

Ett steg i rätt riktning, anser Lukas och hans kompisar.

– Majoriteten av eleverna på skolan är för förslaget. Vi hoppas att det går att få igenom det här, för vi tror att det skulle vara bra för alla, säger Lukas Lång.

Så här fungerade ordningsbetygen

Läs också

Maria Wernhult (.se)