Höga löner i Västerås

NYHETER

- i alla fall jämfört med i Örebro

Programmerare i Västerås? Då ska du vara glad att du arbetar i just Västerås och inte i Örebro. Här är nämligen medellönen för din yrkesgrupp 2000 kronor högre än i Örebro.

Foto: En lokalvårdare tjänar i genomsnitt 700 kronor mer i Västerås än i Örebro.

I Västerås ligger medellönen för 6 av Sveriges 10 vanligaste yrken högre än i Örebro. För en yrkesgrupp är nivån samma i städerna.

– En spekulation är att det kan bero på att Västerås ligger närmare Stockholm än vad Örebro gör. Det gör att de boende har en alternativ arbetsmarknad, säger Claes-Håkan Gustafson, enhetschef på SCB, Örebro.

Lägre än medellönen i Sverige

Men även om Västeråslönerna ofta är högre än de i Örebro ligger medellönerna för 7 av yrkesgrupperna lägre än genomsnittet i Sverige. Och det beror på Stockholmslönerna.

– Stockholm leder hela tiden. Levnadskostnaderna är högre i en storstad. Därför kräver de som bor där högre lön, säger Claes-Håkan Gustafson.

Kan skilja tusenlappar

De högre lönerna i Stockholm gör att medellönerna i många städer ligger under genomsnittet i Sverige. I Västerås fall handlar det om allt från hundralappar till tusenlappar För lönenivåerna handlar, enligt Gustafson, hela tiden om tillgång och efterfrågan på arbetskraft – i synnerhet tillgång.

– Tillgången beror på hur dyrt det är i staden och hur trevligt det är där.

Maria Soläng