Klimat & miljö

Gör något nu – för våra barnbarn

NYHETER

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin om klimathotet

Varje kväll när jag sitter hemma vid middagsbordet ser jag bilderna på väggen i köket.

Två skrattande små ungar som just fått sina första tänder. Ella och Viggo, mina älskade barnbarn.

Och naturligtvis väcker deras oskyldiga ansikten funderingar. Vad är det för värld de kommer att växa upp i? Blir de lyckliga? Kommer de att få egna barnbarn en gång i framtiden och hur ser världen ut då? Vad är det för värld jag som morfar kommer att lämna efter mig till kommande generationer?

I nästa ögonblick tänker jag tillbaka på min egen barndom. Så enkel och okomplicerad den var. Sommarloven var långa och härliga. Badvattnetrent och utan algblomningens ruttna doft. Sverige var ett land som slapp gå ut i krig och vi svenskar hade en levnadsstandard som överträffade resten av världen. Vi kunde slösa med jordens resurser utan ångest för framtiden. Miljöhoten hade vi aldrig ens hört talas om.

Men varför har det då blivit så illa? Varför är en av de hetaste frågorna för långsiktig överlevnad hotet mot klimatet och vår miljö? Världen är ju full av såna som jag. Morfäder och mormödrar som inget hellre vill än att barnbarnen ska få växa upp i en trygg miljö.

Ja, till och med president George W Bush (som saknar barnbarn) har äntligen förstått att miljöhoten måste tas på allvar. I går lovade han att sänka bensinförbrukningen i USA med 20 procent.

I somras bestämde vi på Aftonbladet oss för att göra vår insats för miljön. Vi var bereddaatt kraftfullt, kunnigt och långsiktigt berätta om hoten, men också möjligheterna för oss vanliga människor att påverka och kanske till och med stoppa den klimatkatastrof som hotar mänskligheten.

I dag inleder Aftonbladet en skakande artikelserie om Australien, världens torraste kontinent som snabbt blir ännu varmare och torrare. Forskare säger att torkan beror på klimatförändringarna.

Aftonbladets reporter Peter Kadhammar och fotografen Björn Lindahl har rest genom det söndertorkade landet där solen plågar människor och djur och där hudcancerfallen är flest i världen. Under hela den här veckan kan du läsa deras rapporter.

Med tidningen i dag får du också en extra bilaga där vår klimatreporter Joachim Kerpner med hjälp av olika forskare berättar vad som väntar oss om jordens medeltemperatur stiger med bara några grader.

Det är ett framtidscenario som säkert skrämmer fler än mig. Delar av detta material publicerades redan i somras, men nu går vi vidare och ger en vision av ett framtida Sverige som lyckats få kontroll på utsläppen.

Visst blir det tufft. Och visst innebär det att vi måste göra en del uppoffringar, men vad är alternativet? Vi svenskar och resten av världen måste jobba tillsammans för att åstadkomma en förändring. Så låt oss nu, alla världens mammor och pappor, mormödrar och morfäder, farmöd-rar och farfäder, göra vår insats.

Det handlar om våra barnbarns framtid!

Läs också:

Anders Gerdin, Chefredaktör och ansvarig utgivare

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet