Snart kan du åka skidor på Midsommar

1 av 2
NYHETER

Det är stekhet sommar och du är sugen på att åka lite slalom.

Lösningen finns snart i Täby.

Skandinaviens första inomhusslalombacke kan bli verklighet redan 2008.

Anläggningen planeras på före detta Ullnatippen. Förutom skidbacke kommer det också att finnas en skidtunnel för längdåkarna, ett hotell och en badanläggning.

– Målsättningen är att sätta spaden i backen 2008. Sen tar det ju en period att bygga så här stora projekt, men målet är Worldcup september 2010, säger Leif Gripenstam kommunstyrelseordförande i Täby, till aftonbladet.se.

Kostar runt 2 miljarder

Täby kommun har under en tid utrett hur området runt Ullnasjön bäst kan användas i framtiden. Planen att skapa Sveriges första inomhusskidanläggning kommer från Frösundaviksparken AB, ett privat investmentbolag.

– Man räknar med att det kan kosta två miljarder, men det är inte kommunen som investerar, vi säljer bara marken till marknadspris till företaget om planerna blir av.

Nedfarten blir 400 meter lång

Ullna kan tack vare sin höjd och lutning erbjuda en rejäl backe. Nedfarten blir 400 meter lång och 80-100 meter bred. Skidtunneln för längdåkning året runt får en bana om 2,5 kilometer.

– Det finns 40 sådana här anläggningar runtom i världen, men detta är den första i Skandinavien. Det kommer också finnas möjlighet till skidskytte, som är den snabbast växande sporten i Sverige, säger Leif Gripenstam.

Emma Löfgren