Filmhögskolan antog bara kvinnor

NYHETER

”Tänkte inte på kön” - nu anmäls skolan

En man från Gävle anmäler Filmhögskolan i Göteborg till Jämställdhetsombudsmannen. Han anser sig diskriminerad och kränkt eftersom samtliga antagna till den kurs han sökt var kvinnor, trots att han hade likvärdiga meriter som flera av dem.

– Vi tänkte inte alls på kön, säger Gunilla Burstedt, biträdande högskolerektor på Filmhögskolan.

Foto: OSCAR MAGNUSSON/bildbyrån
Filmhögskolan har blivit anmäld till Jämo. Gunilla Burstedt, biträdande högskolerektor, hävdar att urvalet till utbildningen ”Att skriva för långfilm” sker på konstnärliga grunder.

Mannen sökte till kursen ”Att skriva för långfilm”. Av 43 sökande antogs sju – samtliga kvinnor. Diskriminering menar mannen, och kritiserar också kursansvariga Gunilla Burstedts engagemang i ”Doris film”, ett manifest för att uppmärksamma kvinnliga upphovsmakare inom film. Gunilla Burstedt slår dock i från sig.

– Jag är ledamot i Doris styrelse, men det är den enda koppling som finns. Eftersom jag inte deltar i antagningsarbetet till kursen har det inte påverkat, säger hon till Punkt SE.

”Sker på konstnärliga grunder

– Kriterierna uttagningsjuryn utgår ifrån är att man ska ha skrivit manus till film tidigare och att det är ett intressant och angeläget manus.

Anmälaren menar även att en av de som bedömt ansökningarna har kopplingar till Doris.

– Hon engagerades som lärare i en manuskurs Doris ordnade, men har inget engagemang i Doris i övrigt, säger Gunilla Burstedt.

– Urvalet sker på konstnärliga grunder, utifrån de manus som skickats in. Vi blev själva paffa när samtliga var kvinnor, säger hon.

Hon känner sig inte nervös inför Jämos granskning.

– Det blir intressant. Personen har rätt att anmäla och vi får motivera vårt beslut. Det tror jag inte blir svårt, säger hon.

Så här fungerar Dorismanifestet

Erik Gustafsson (.se)