”Litvinenko planerade utpressning av oligark”

NYHETER

Nya uppgifter om mördade ryske spionen

New York

En bekant till den avlidne ryske exspionen Alexandr Litvinenko säger att han planerade utpressning mot en rik rysk affärsman.

Spår av det radioaktiva ämnet polonium som förgiftade Litvinenko har hittats på ännu en restaurang i London.

Foto: Alexandr Litvinenko som han såg ut innan han förgiftades med polonium 210.

Ryskan Julia Svetlitjnaja, som var doktorand i London då hon träffade Litvinenko, berättar för den amerikanska tv-kanalen CBS:s program 60 minutes om en bok hon håller på att skriva.

- Han berättade för mig... att han höll på med ett projekt för att utpressa en av de ryska oligarkerna ... i Storbritannien, säger Svetlitjnaja i programmet som ska sändas på söndagen.

- Han ansåg faktiskt att det var okej att göra så eftersom den här speciella personen, som Litvinenko hävdade, hade anknytning till Putin.

Litvinenko insjuknade den 1 november och avled den 23 november, förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium-210. Han var starkt kritisk till Rysslands president Vladimir Putin och uttalade gång på gång från sjuksängen att det var Putin som beordrat hans död.

Litvinenkos änka Marina, som också medverkar i programmet, tillbakavisar uppgiften om att han skulle ha planerat utpressning.

Svetlitjnaja nämner inte vem han hade tänkt utsätta för utpressning men säger att det inte var oligarken Boris Berezovskij, också han känd Putinkritiker.

På fredagen meddelade smittskyddsmyndigheten att spår av polonium-210 hittats på en restaurang i Mayfair i London. Enligt myndigheten utgör detta ingen risk för allmänheten och restaurangen är öppen efter sanering, rapporterar BBC. Tester hade tagits på restaurangen på begäran av polisen med anledning av utredningen kring Litvinenkos död.

Tidigare har spår av det giftiga ämnet hittats på ett tiotal platser i London, bland annat på en sushibar och ett hotell som Litvinenko besökte.

Tidigare artiklar:

TT-Reuters