Så funkar digital-tv

NYHETER

Allt du behöver veta inför övergången

För de allra flesta vanliga tv-tittare innebär digital-tv ett steg bakåt i tekniken. Alltsedan videon lanserades som ”frihetsmaskinen” har vi kunnat titta på en kanal samtidigt som vi spelat in en annan.

Men det går inte när man har digital-tv.

Varför inte? Därför att de vanliga analoga tv-mottagare som sitter inbyggda i tv-apparater, video och inspelningsbara dvd, blir helt värdelösa när sändningarna blir digitala. De kan inte tolka de digitala signalerna.

Utan en box som gör om den digitala signalen från sändarna till analoga signaler blir det myrornas krig eller svart i rutan.

Då kan man fråga sig varför man överhuvudtaget ska ge sig på att byta till digitala sändningar.

Två skäl

Bortsett från politiska strävanden finns det i princip två skäl till en övergång.

1 Det ena är att man får plats med fler kanaler i ett digitalt nät.

2 Det andra att driftskostnaderna för nätet sjunker till en tiondel jämfört med underhållet av det gamla analoga tv-nätet. Det är i alla fall något som teknikerna hävdat i åratal.

Det tycker SVT är toppen. Där hoppas man att en stor del av de insparade pengarna ska gå till deras programbudgetar istället.

Övergången till digital-tv har pågått sedan september 2005. På måndag den 3 september är det dags för Västerbotten att byta.

Berör 1,3 miljoner hushåll

Av landets 3,3 miljoner hushåll ser närmare två miljoner på tv via kabelnät eller parabol. De behöver inte köpa digitalbox av Robert på Boxer. Åtminstone inte hemma där de bor permanent.

På sommarstället, i husvagnen eller i båten är kanske däremot marksänd tv det enda alternativet i dag.

Precis som kabelnät och satelliter erbjuder Boxer många fler kanaler än vad vi haft i marknätet hittills. Ett fåtal är gratis.

Av gratiskanalerna kan man se SVT1, SVT2, TV4, SVT24, Barn- och kunskapskanalen och TV6 över hela landet. Kanal 9, Axess Tv och Aftonbladet TV7 är också gratis, men de går inte att få in i hela landet. Gratiskanalerna kan man se med en enkel digitalbox för 500 kronor. Utöver dem finns det 30 betalkanaler som man kan köpa till i olika paket. Men då krävs en dyrare digitalbox som har plats för ett programkort från Boxer som låser upp betalkanalerna.