”Gisslan kan släppas i dag”

NYHETER

Ny samtal mellan Sydkorea och talibanerna

Foto: Talibanerna har dödat två män som var med i den grupp på 23 personer som skickats ut från en kristen kyrka i en av Seouls förstäder för att utföra hjälparbete i Afghanistan. Nu återstår 21 i gisslan.

Ett nytt möte hölls mellan talibanerna och Sydkoreas utsända i Afghanistan på lördagen.

En av de talibanska ledarna säger till AP att gisslan kan släppas redan på lördagen eller söndagen.

Sydkoreas regering bekräftade tidigare på dagen att den haft sitt första samtal ”ansikte mot ansikte” med talibanerna som håller 21 sydkoreaner som gisslan. Men inga detaljer om samtalen lämnades ut.

Diskussionerna hålls i ett område som regeringen har kontroll över.

– Vi hade ett första direkt möte med talibanerna sent i går kväll, sade den sydkoreanske presidentens talesman Chun Ho-Sun.

Talibaner håller fast vid krav

Talibanernas talesman Yousuf Ahmadi sade senare till AFP att samtalet återupptagits strax före klockan nio på morgonen efter att ha avbrutits strax före midnatt.

Han sade att talibanförhandlarna håller fast vid sitt krav att åtta av deras män ska släppas ur fängelse i utbyte mot sydkoreanerna, som nu har suttit hos den islamistiska rörelsen i över tre veckor.

Ahmadi tillade att något ”kanske” skulle kunna förändras under samtalen, utan att ange vad.

Enligt talibanledaren Quari Bashir , som också deltar i samtalen, går förhandlingarna framåt. Han tror att gisslan kan släppas redan på lördagen eller söndagen, uppger AP.

– Jag är optimistisk, säger han.

Samtalen hålls i staden Ghazni i provinsen med samma namn. Det var utanför denna stad som gruppen kidnappades den 19 juli.

Tjänstemännen sade att Seoul knappast har några möjligheter att uppfylla kidnapparnas krav.

Två män dödade hittills

Talibanerna har dödat två män som var med i den grupp på 23 personer som skickats ut från en kristen kyrka i en av Seouls förstäder för att utföra hjälparbete i Afghanistan. Av de återstående 21 i gisslan är 16 kvinnor.

Afghanistans president Hamid Karzais regering har uteslutit all fångutväxling efter svidande kritik mot att en grupp talibaner frigavs i utbyte mot en italiensk journalist.

Den afghanska regeringen har sagt att den kanske tar till våld för att befria gisslan om samtalen misslyckas och har skickat soldater till Ghazni.

Talibanerna har delat upp gisslan i flera grupper och säger att allt bruk av våld för att befria den sätter sydkoreanernas liv på spel.

Tidigare artiklar

TT