17-årig flicka dog av hjärnhinneflamation

NYHETER

Avled efter fyra timmar på sjukhuset

Den fullt friska 17-åriga flickan fick feber under natten och blev snabbt sämre. Efter bara några timmar på sjukhuset avled hon, uppger Corren.se.

Det tragiska dödsfallet inträffade under natten till torsdag i förra veckan. Flickan som var fullt frisk fick feber på kvällen och kom in till sjukhuset i ambulans när klockan var två på natten. Fyra timmar senare avled hon på Universitetssjukhuset i Linköping. Orsaken var epidemisk hjärnhinneinflammation.

Hög feber och huvudvärk

Epidemisk hjärnhinneinflammation orsakas av meningokockinfektion, som gör att den drabbade snabbt får hög feber, ofta svår huvudvärk och nackstyvhet, skriver Corren.se. Långt ifrån alla som bär på meningokocker insjuknar eftersom immunförsvaret ofta hanterar bakterien så vi inte blir sjuka av den.

Den avlidna flcikan skall dock ha haft ett fullgott immunförsvar. Varför sjukdomen fick ett sådant hastigt förlopp är okänt.

Mycket ovanligt

Det är mycket ovanligt att infektionen leder till döden. Bakterien behandlas med antibiotika, och i flertalet fall leder det till att patienten blir helt återställd. Innan det tragiska dödsfallet i förra veckan har inte någon i länet dött som en följd av meningokockinfektion på över tio år, skriver tidningen.