Försvarsutskottet kräver korten på bordet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Reinfeldt får kritik av alliansmedlemmar

Statsministern vägrar berätta sanningen.

Nu kräver försvarsutskottet att regeringen lägger korten på bordet.

Hade hans statssekreterare krisjouren när hon festade med TV 4-reportern?

För en vecka sedan avslöjade Aftonbladet att Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare, statssekreterare Ulrica Schenström, synts festa och pussas med Anders Pihlblad, politisk reporter på TV 4.

Bara några timmar senare väcktes misstanken att Schenström hade den krisberedskapsjour som alltid finns aktiverad på statsrådsberedningen.

Reinfeldt säger nej

Pihblad gick i går själv ut och berättade att statssekreteraren varit märkbart alkoholpåverkad den aktuella kvällen, och nu kräver allt fler att regeringen lägger korten på bordet.

Men Fredrik Reinfeldt fortsätter säga nej.

Aftonbladets rundringning visar att merparten av ledamöterna i försvarsutskottet, som ansvarar för den svenska krisberedskapen, tycker att listan bör lämnas ut.

Får medhåll

– Bollen ligger hos Reinfeldt. Jag hoppas verkligen att han kan förklara det här. Vill de inte tala om vem som faktiskt hade jouren så borde de åtminstone kunna säga att det inte var Schenström, säger Anders Karlsson (s), ordförande i försvarsutskottet.

Och han får medhåll – av sina politiska motståndare. För det är inte bara oppositionen som börjar tappa tålamodet.

– Jag är praktisk lagd. Om det nu inte var Schenström som hade ansvaret, varför inte bara säga det då? Så är saken ur världen, säger Isabella Jernbeck (m).

Kristdemokraternas Else-Marie Lindgren säger:

– Jag kan förstå att uppgifterna blir hemligstämplade. Men de borde i alla fall kunna berätta för oss i utskottet. Det är naturligt att saken diskuteras där.

Regeringens bord

Frågan om Schenströms jourtjänstgöring ligger nu på regeringens bord. Aftonbladet har begärt ut uppgifterna, fått avslag och begärt ut dem igen.

– Jag vågar inte lova när du får besked. Vi vet ingenting om när de kan tänkas ta upp det här, säger Angelica Jonsson, på statsrådsberedningens rättsavdelning.

Publicerad: