Publicerad:
Uppdaterad:

Cricketstjärna utpekad som terrorist

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHORE. Pakistans stora crickethjälte Imran Khan greps på onsdagen och uppges invänta åtal för terrorism.

Oppositionskollegan Benazir Bhutto fortsätter från husarresten trumma upp motstånd mot Pervez Musharrafs regim.

Imran Khan.
Foto: REUTERS
Imran Khan.

Oppositionspolitikern och forne cricketstjärnan Imran Khan har hållit sig gömd i en vecka men dök på onsdagen upp vid en demonstration i Lahore mot Musharrafs undantagstillstånd. En grupp religiösa studenter släpade med sig Khan in i en byggnad på universitetsområdet. Kort därpå överlämnade studenterna honom till polisen.

- Det är en kidnappning, sade Saloni Bukhari, en företrädare för Khans parti.

- Han kommer att åtalas enligt antiterrorlagen. I sina tal har han uppmanat folk att ta till vapen, han har uppmanat till civil olydnad, han har spritt hat, sade Lahores polischef Malik Mohammad Iqbal.

Enad front

I intervjuer har Khan bland annat sagt att Musharraf borde avrättas för landsförräderi.

Bhutto, vars parti är mycket större än Khans och ses som viktigaste kraft mot Musharraf, sitter fortfarande i husarrest i Lahore. Där spärrades hon in för att hindra en stor protestprocession från staden till huvudstaden Islamabad.

Partirepresentanter sade på onsdagen att hon låter telefonen gå varm för att upprätthålla tryck mot militärstyret. Hon har talat med bland andra Khan, expremiärministern Nawaz Sharif och andra i oppositionen.

Syftet är att kanske redan nästa vecka kunna samla alla Musharraffientliga krafter under ett politiskt paraply - däribland hårdfört islamistiska krafter som Bhutto tidigare sagt sig sky som pesten.

"Rimliga förutsättningar"

Pakistans valkommission höll samtidigt möte för att fastställa datum för det parlamentsval Musharraf utlovat senast den 9 januari. Datumet offentliggörs nästa vecka, heter det.

Pakistan var också uppe när utrikesminister Carl Bildt träffade sin amerikanska kollega Condoleezza Rice i Washington på onsdagen. Bildt ser läget som bekymmersamt.

- Men det är i alla fall bättre att man nu går mot val. Det skapar lite bättre förutsättningar, men det är ju också väldigt viktigt att man är beredd att häva uppehållstillståndet och skapa rimliga förutsättningar för valet, säger Bildt till TT.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: