Idrottsprofil åker på stor skattesmäll

NYHETER

Har jobbat svart för en halv miljon kronor

Den kände idrottsprofilen från Göteborg har varit med i såväl VM som OS. Nu tvingas han betala tillbaka närmare en halv miljon till staten efter att ha fifflat med skatten.

Foto: Idrottsprofilen från Göteborg tvingas betala tillbaka många hundra tusen kronor i undanhållen skatt.

Fifflet har kommit fram sedan skatteverket granskat den 28-årige idrottsprofilen och hans företags verksamhet. Och idrottsprofilen får hård kritik för hur ekonomin har skötts.

Redovisade inte halv miljon

Idrottsprofilen har till exempel ett eget företag – men ingen F-skattsedel. Skatteverket påpekar att det inte finns några samlade räkenskaper för företaget och ingen redovisning av skatter och avgifter. ”Till följd härav har någon revision i egentlig mening inte kunnat utföras.” skriver skatteverket.

Under granskningen har myndigheten hittat mängder av fusk under förra året. I flera småportioner har till exemepel ett företag betalat in nästan 470 000 kronor till konton tillhörande idrottsprofilen och hans företag – varav bara 160 000 redovisats.

Tvingas till straffavgift

Ett annat företag har satt in 170 000 kronor på samma konton – inte heller de har tagits upp i deklarationen. Pengarna ”utgör enligt Skatteverkets bedömning uteslutande ersättning för dina personliga tjänster och ska därför beskattas som lön”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Sammanlagt har skatteverket därför beslutat att höja idrottsprofilens taxerade inkomst för 2006 till 716 500 kronor – en höjning med 477 410 kronor jämfört med vad han själv uppgett i sin deklaration.

Idrottsprofilen ska också betala nästan 100 000 kronor i straffavgift på grund av att han lämnat så felaktiga uppgifter i sin deklaration. I slutänden innebär de höjda skatterna att idrottsprofilen tvingas betala tillbaka drygt 350 000 kronor till skatteverket.