Vallokalskaos sinkade resultat

NYHETER

Oväntat högt deltagande i polska nyvalet

WARSZAWA. Brist på röstsedlar i en rad vallokaler försenade resultaten från det polska nyvalet. Valet sträcktes ut långt in på kvällen, och så länge röstandet pågick stoppades prognoserna från vallokalsundersökningarna.

Upprepade gånger under kvällen informerade valkommissionens ordförande om nya förseningar.

Och det började redan på morgonen, då ett kassaskåp i staden Pila med valförrättarnas underlag gått i baklås. Först två timmar efter det att vallokalerna skull ha öppnat kunde röstningen där påbörjas.

Många deltog

Uppenbarligen blev det oväntat höga valdeltagandet en överraskning för myndigheterna. Enligt opinionsmätarna låg det på mellan 52 och 55 procent. Det är det högsta sedan 1993. Vid valet för två år sedan deltog bara 40 procent av de röstberättigade.

I förhandsanalyserna har experterna sagt att ett högt valdeltagande skulle gynna oppositionen. Det plus att dennas största parti, den liberala Medborgarplattformen (PO), i den senaste veckans opinionsmätningar fått en ledning på mellan tre och 15 procentenheter, talar för att premiärminister Jaroslaw Kaczynski efter söndagen måste gå till tvillingbrodern presidenten Lech och lämna in sin regerings avskedsansökan.

Politiska bedömare och sociologer har konstaterat att tvillingarna Kaczynskis regerande parti, Lag och rättvisa (PiS) har de trognaste och mest motiverade väljarna. Den delvis mycket smutsiga och polariserande valrörelsen kan ha ändrat på det.

En annan bidragande faktor till ett eventuellt regeringsskifte är premiärminister Kaczynskis klara förlust i tv-duellen för drygt en vecka sedan mot PO-ledaren och utmanaren Donald Tusk. Tittare och experter var helt eniga: Tvillingen gjorde en mycket slät figur.

Tre möjligheter

Om PO blir största parti men inte ensamt få majoritet måste Tusk hitta minst en koalitionspartner. Enligt opinionsmätningarna skulle det kunna vara något av tre partier av de fyra som förutsågs klara femprocentsspärren:

En första möjlighet är en stor koalition med PiS, en sådan regering planerade båda partierna för vid förra valet. Men då valde i stället Jaroslaw Kaczynski att ta in de små ytterlighetspartierna, vänsterpopulistiska Självförsvar och Polska familjeförbundet i regeringen. Båda dessa har under två års regerande slukats av PiS och opinionsmätningarna ger dem ingen chans att klara femprocentsspärren.

Ett andra alternativ är koalition med det moderata och EU-vänliga Polska bondepartiet (PSL), det enda parti som överlevt alla val sedan kommunismens fall.

En tredje möjlighet är ett PO-samarbete med Vänstern och demokraterna (LiD), en valsamverkan mellan det före detta kommunistpartiet och ett vänsterliberalt parti.

För den 50-årige historikern Donald Tusk från Gdansk är söndagens nyval av allt att döma en fråga om vinna eller försvinna. För två år sedan förlorade han presidentvalet mot Lech Kaczynski och två veckor senare parlamentsvalet mot tvillingbrodern.

Leif Svensson/TT