Taxibolag fuskade för miljoner

NYHETER

28-årig stockholmare anhållen vid razzia mot stockholms taxibolag.

Stockholm (TT)

En taxiåkare i Stockholm har anhållits misstänkt för omfattande skattefusk. 31 bilar har tagits i beslag.

Enligt Skatteverket uppgår fusket inom taxibranschen till flera miljarder årligen.

Foto: arkivbild Taxikö utanför centralstationen. Efter en stor razzia misstänks en taxiåkare för skattefusk för flera miljoner.

Den 28-årige mannen greps i tisdags vid den största razzian på många år mot en taxiåkare i Stockholm. Han misstänks ha undanhållit staten drygt fem miljoner kronor i skatt under 2005 och 2006. Han nekar.

– Vi tror att beloppen kan vara större, säger kriminalinspektör Göran Orbe, vid Ekobrottsmyndigheten, till TT.

Vid aktionen, som skedde på fyra olika adresser i Stockholm, beslagtogs 31 av åkarens 33 bilar. Minst dubbelt så många förare blev därmed utan jobb. Kronofogden säkrade samtidigt 1,7 miljoner kronor av mannens tillgångar.

Fusk för två miljarder

Razzian är den femte som myndigheterna gjort mot taxibolag i Stockholm i år. Skatteverket har hårdgranskat taxinäringen i de tre storstäderna och i Mälardalen och uppskattar att fusket uppgår till närmare två miljarder kronor varje år. Hittills i år har Skatteverket fattat beslut i drygt 200 ärenden som gäller taxiåkare och chaufförer.

Enligt Göran Orbe är skattefusket mycket utbrett.

– Jag påstår inte att alla fuskar, men säkert 75–80 procent av alla inom taxinäringen gör det. Det gäller både åkare och chaufförer, säger han.

Betalar ingen skatt

De som fuskar mest är, enligt polisen, åkare som inte är knutna till någon växel eller central. Många som kör åt de icke anslutna åkarna redovisar ingen skatt alls.

– Hälften av förarna arbetar svart och av den andra halvan jobbar hälften halvsvart, säger Göran Orbe.

De som fuskar minst tillhör de stora taxibolagen.

Myndigheternas granskning visar att omkring 15 procent av dem som skattefuskar inom taxinäringen lever på bland annat bidrag från samhället.

– Det handlar om arbetslösa, sjukskrivna eller andra bidragstagare, säger Orbe.

Åtgärderna välkomnas

Taxiförbundet välkomnar alla åtgärder för att stoppa fusket.

– Vi är tacksamma för alla kontroller av branschen och har länge förstått att det finns taxiåkare som hänger sig kvar genom att fuska, säger Eijert Seijboldt, regionsansvarig inom Taxiförbundet.

Han är dock tveksam till påståendet att endast 20–25 procent av åkarna är seriösa.

– Jag tror inte att så många som 80 procent fuskar systematiskt, men alla har kanske någon gång låtit bli att slå in en körning.

Kjell Rynhag/TT